Aloitin “100 torjuntaa” haasteeni vuoden 2023 alussa. Ideana haasteessa on uskaltaa tehdä asioita, joiden kohdalla pelkää tulevansa torjutuksi. Kyse ei siis ole extreme-lajien kokeilusta vaan arjen uskalluksesta. Siitä, että uskaltaa pyytää itselleen jotain vaikka arvelisi vastauksen olevan ‘Ei’. Puolta vuotta myöhemmin rohkeutta mitattiin todella, kun yhtäkkiä huomasin 49-vuotiaana olevani töistäni irtisanottu.

Sain idean haasteeseen kuunnellessani amerikkalaista bisnespodcastia, jossa haastettiin olemaan torppaamatta itse itseään. Tavoitteena on uskaltaa tehdä vuoden aikana sata kertaa jotain sellaista, minkä tekeminen tuntuu hankalalta ja epäonnistuminen todennäköiseltä. 100 uskallusta vaatii 8–9 rohkeutta vaativaa tekoa kuukaudessa.

Tällaisia asioita kirjasin esimerkiksi ylös suoritusten listalle:

  • Ota puheeksi töissä palkitseminen. (Vastaukseksi tuli EI palkankorotuspyynnölle)
  • Pyydä ihailemaasi ammattilaista sparrailulounaalle. (Vastaukseksi tuli KYLLÄ kahdelta eri tyypiltä.)
  • Pyydä alennusta haluamastasi palvelusta. (Kerran onnistui, toisen kerran ei.)
  • Lähetä tekemäsi biisi kuunteluun kustantamon edustajalle. (Ei vastausta)

Noin kolmenkymmenen rohkeusteon jälkeen huomasin, ettei minua enää pelottanut kysyä asioita, joita halusin, vaan ennemminkin halusin saada merkattua uusia tekoja listalleni. Vastauksella ei ollut enää niin suuri merkitys. Jäin kuitenkin edelleen usein kiinni siitä, että jahkailin ja mietin ennen viestin lähettämistä tai suun avaamista “miksi tämä nyt onnistuisi” tai “en ole tarpeeksi hyvä”. Ajatuksissani siis edelleen torjuin itse itseni, mutta olin oppinut siitä huolimatta toimimaan.

Puolivälissä haastetta oli pakko sanoa ääneen, että minut oli irtisanottu rakastamastani työstä

Kesäkuussa haasteeni lähetessä puoliväliä, työpaikallani alkoivat muutosneuvottelut, joiden seurauksena olin vain kolme viikkoa myöhemmin irtisanomisilmoitus kourassani. Mitä tekee viittäkymppiä lähestyvä asiantuntija tilanteessa, jossa rekrytoijat ovat juuri lähteneet kuukauden kesälomalle ja mediat puskevat juttua ikäsyrjinnästä työnhaussa?

Tein suunnitelman työnhaulleni. Päätin tehdä joka päivä vähintään yhden teon, joka edistäisi työllistymistä: kontaktoida headhuntteria, lähettää työpaikkahakemuksen tai kysyä ystäviltä vinkkejä avoimista paikoista. Haastoin itseni hakemaan aidosti kiinnostaviin tehtäviin, eikä vain niihin positioihin, joiden kohdalla saatoin ruksata hallitsevani jokaisen vaaditun kohdan. Ehdin tehdä 23 hakemusta ja saada monta “Valitettavasti valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun” -vastausta, kunnes tuli elokuu, rekrytoijien töihinpaluun ajankohta ja oli aika laittaa kaikki rohkeus peliin.

Näin sain kutsun 11 työpaikkahaastatteluun

30.7.2023 julkaisin LinkedIniin videon, jossa avoimesti kerroin tulleeni irtisanotuksi. Asian kanssa ulos tuleminen ei ollut helppoa. Tottakai irtisanotuksi tulemiseen liittyy epäonnistumisen ajatuksia, pelkoa torjunnasta, epäluuloja ja lisäksi joutuu tasapainottelemaan sen kanssa, että ensisijaisesti kuitenkin haluaisi kääntää katseen kohti tulevaa, mutta jokin selityshän äkilliselle työtilanteen vaihtumiselle on annettava. Päätin olla mahdollisimman avoin. Listasin postaukseen osaamiseni ja kerroin, että mikäli joku aikaisemmin kanssani työskennellyt voisi pistää suosituksensa postaukseen, se auttaisi minua hankalassa tilanteessa.

Postaus räjäytti somepostilaatikkoni. Viikossa video sai yli 50 000 katsomiskertaa, postaukseen tuli 150 kommenttia, joista iso joukko oli aikaisempien työkavereideni ja yhteistyökumppaneideni suosittelu- ja kannustusviestejä. Sain kahden viikon sisällä useita kymmeniä työpaikkavinkkejä ja lisäksi yhteydenoton kahdeltatoista potentiaaliselta työnantajalta, joista kolme oli sellaisia, joihin olin jo aikaisemmin hakemuksen laittanut, mutta postaukseni teki minut nyt hakijana näkyväksi. Lisäksi kuusi yritystä tarjosi satunnaista keikkatyötä freelancerin roolissa.

Kolme viikkoa postauksen teon jälkeen olin käynyt työhaastattelussa 11 eri organisaatiossa ja nopeimmin edenneistä rekryprosesseista edessäni oli kaksi kilpailevaa työtarjousta. Syyskuussa aloitin uuden työn Digital Marketing Leadin tehtävissä digitaalisen kehittämisen ja turvaratkaisuiden asiantuntijaorganisaatiossa Loihteessa.

Miksi kerron tämän teille? No siksi, että näillä kokemuksilla rohkaisisin muitakin kokeilemaan 100 kertaa torjutuksi tulemisen -haastetta.