Musiikintekijä

Kirjoitan laululyriikoita ja autan melodioiden säveltämisessä. Näiden videoiden ja kirjoitusten kautta jaan avoimesti kanssasi pöytälaatikkoni antia. Saa kiinnostua ja olla yhteyksissä! Innostun helposti erilaisista yhteistyökuvioista, sillä kokeilujen kautta oppii aina jotain uutta.

Kysy lisätietoja musantekojutuista!

Videoita musan tekemisestä

Musantekijän blogipostauksia

Kuluuko aika ja raha merkityksellisiin asioihin vai jonnekin ihan muualle?

Heli pitää kädessään tyhjää lompakkoa. Helin ilme on tyytymätön.Olen kuullut sanottavan, että katsaus kalenteriin ja tiliotteeseen paljastaa, miten asioita oikeasti arjessa priorisoi. Sitä voi sanoa haluavansa kaikenlaista, mutta mahtuuko päiviin oikeasti tekoja, jotka vievät kohti niitä haluttuja asioita? Vai tuhlaantuko aika ja raha johonkin muuhun ihan huomaamatta? Päätin tehdä katsauksen vuoteen 2024  etenkin siitä näkökulmasta mihin luovuutta lisäävin asioihin aikaani ja rahaani panostin.

Read more

Johanna Sauramäki: Mainostoimistomaailmasta arvopohjaiseksi marginaalimusan esiin nostajaksi

Helsingin Käpylässä raitiovaunulinja 1:n päätepysäkillä sijaitsee kahvila, jonka ikkunalaudalla lepää vetopasuuna. Kahvila Saurahuoneeseen sisään astuessa vastaan tulee kotoisa korttelikahvilan tunnelma. Kahvilan sisustus on koottu lähialueen asukkaiden vanhoista tavaroista. Myyntivitriinin vierellä on samovaari ja ylähyllyillä koristeellisia posliinisia kerrosvateja. Tämä ei kuitenkaan ole pelkästään suloinen pikku kahvila, vaan osa isompaa unelmaa.Read more

Eesalle musa on intohimoprojekti

Eesa on ylpeästi Kouvolasta kotoisin oleva nouseva tee-se-itse popartisti, Eesan aitous ja duurissa rullaavat laulut rakkaudesta ja sen etsimisestä hurmaavat keikkapaikan toisensa jälkeen. Kun Eesalta itseltään kysyy, miten hän kuvaisi artistiuttaan ja musiikkiaan, saa vastaukseksi sanat: “Indiebudjetin popspektaakkeli.”

Read more

Miten lähestyä uutena artistina tai bändinä levy-yhtiötä?

Levy-yhtiössä A&R:n tehtävä on löytää ja kiinnittää levy-yhtiölle artisteja ja bändejä sekä koordinoida luovaa prosessia, koota oikea tiimi tekemään ja ohjata artistia uralla eteenpäin haluttuun suuntaan. Moni levytyssopimuksesta kiinnostunut aloitteleva artisti ja bändi onkin yhteydenotoillaan tekemisessä nimenomaan levy-yhtiön A&R:n kanssa. Millaisia neuvoja kokenut A&R antaa siihen, milloin ja miten kannattaa olla yhteydessä levy-yhtiöön?

Ninni Wetterstrand on Pohjoismaiden suurimman itsenäisen levy-yhtiön Playground Musicin A&R sekä tiedottaja. Wetterstrandin rosteriin kuuluvat muun muassa The Rasmus, Vahtera, Luukas Oja, Uniklubi, Eva Louhivuori, Saga Mast ja Rosi. Wetterstrand oli Musamimmien päivässä antamassa vinkkejä itsenäisille artisteille sekä sainausta tavoitteleville. Tässä hänen vinkkinsä levy-yhtiön edustajien kanssa viestittelyyn.

  1. Ennen yhteydenottoa kannattaa tutustua perusteellisesti levy-yhtiöön sen verkkosivujen ja somekanavien kautta. 
  2. Oikea aika yhteydenotolle on sellaisessa vaiheessa uraa, kun artistilla on jo jokin visio uransa suunnasta, mutta samalla kiinnostusta yhdessä tekemiseen. Ajattele artistiutta pidemmälle kuin vain seuraavaan singleen. 
  3. Esittele itsesi sähköpostitse. Pelkkä ”kuunnelkaa mun musaa” -viesti linkin kera ei riitä. Kannattaa kertoa, mitä on jo tehnyt, mitä tavoittelee ja pistää mukaan demolinkkejä sekä mielellään linkkejä myös live-esiintymisvideoihin. 
  4. A&R toivoo, että lähetettävät biisit ovat korkeintaan miksattuja, mutta ei vielä masteroituja, jotta niihin voidaan tehdä tarvittaessa vielä muutoksia yhteistyön myötä ja masteroidaan vasta, kun julkaisupäätös on tehty. Demojen lisäksi voi lähettää linkit jo julkaistuihin kappaleisiin. 
  5. Pidä omat somekanavasi aktiivisina, ne kyllä katsastetaan. 
  6. Moni aloitteleva artisti tekee itselleen liian tiukan aikataulun ja biisit ehkä saadaan kasaan, mutta paukkuja ei jää niiden promoamiseen. Biisin markkinointi ei lopu sen julkaisupäivään. Suosittelen aikatauluttamaan biisien valmiiksi saamisen ja promojen teon väliin tauon, jotta voimia riittää koko julkaisuprosessiin varsinkin, jos julkaisee ilman tiimiä. 
  7. Hae apurahoja! Ensisijaisesti tietenkin siksi, että voit saada tukea julkaisuun tai työskentelyyn, mutta sitä kautta voi myös tulla huomatuksi musiikkiammattilaisten keskuudessa, sillä raadeissa on usein myös A&R-henkilöitä ja muita vastaavia ammattilaisia. 
  8. Muista iloita pienistäkin onnistumisista!

 

Haluaisitko lisää indiemusantekijälle soveltuvia vinkkejä?

Tilaa maksuton noin kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje sähköpostiisi.


Vertailussa sanoittajan ja tekoälyn kirjoittaman lyriikka samasta briiffistä

Private Paradise -singlen kansikuvaJoulukuussa 2023 kohtasin Vampr-sovelluksessa Dub Vallilan Jussi Vuorisen. Jussi etsi sanoitusta englanninkieliselle reggae-biisille. Koska itselläni ei ole juurikaan kosketuspintaa reggaesmusiikkiin ollut, päätin kysyä Jussilta vinkkejä siihen, mihin suuntaan tai teemoihin sanoituksen kanssa olisi luontevinta edetä. Tässä blogipostauksessa jaan tulokset siitä, millainen teksti annetun briiffin pohjalta syntyi omasta kynästäni ja mitä kirjoitti puolestaan ChatGPT samalla promptilla.Read more

Lukijakysymys: Miten uusi artisti voisi saada kuulijakuntaa ja julkisuutta?

Laulaja studiossa äänittämässä lauluraitoja.Oletko uusi artisti työstämässä juuri esikoisalbumiasi tai -singleäsi? Olet kenties löytänyt ympärillesi jo pienen tiimin, jonka kanssa teet musiikkia, mutta promohommat mietityttävät. Somekanavat sinulta jo löytyvät ja suunnittelet julkaisevasi myös musiikkivideon. Näistä lähtökohdista minua lähestyi eräs blogini lukija ja pyysi apuja siihen, miten löytäisi kuulijoita musiikilleen ja saisi itsensä artistina tunnetummaksi.

Read more

Toivo on” -kappale on meditatiivinen luonnonääniä ja folk-laulantaa yhdistävä lohtulaulu

"Toivo on" -singlen kansikuvassa on puolivartalokuva nuoresta naisesta. Hänen toinen vartalonpuoliskonsa on valossa ja toinen varjoissa ja kasvot ovat kääntyneet varjojen suuntaan.“Toivo on” -kappale syntyi teksti edellä. Lyriikka on osa pientä runokoelmaa, jonka kirjoitin kirjoituskilpailuun. Halusin tekstin olevan pääosassa laulussakin ja siksi etsin sen tueksi minimalistista soundimaailmaa. 

Sävellyksessä lähdin liikkeelle keräämällä Splicestä tunnelmaan sopivaa pohjaa ja soitin sitten päälle perkussioita ja äänitin lauluraitani. Soitatin demoa muutamalla henkilöllä ja Suomen Indieyhteisön Discordissa kohtaamani Hemuel ehdotti cembalon soundin lisäämistä mukaan kappaleeseen. Se tuntui loistavalta idealta ja näin kappaleen raidat alkoivat olla kasassa. Tuottamisessa sain apuja Kol3ralta ja kappaleen miksauksesta ja masteroinnista vastaa SuvinMusic.

”Toivo on” kertoo valon ja varjon vaihtelusta elämässä

Olen itse pahanlaatuinen kaamosmasentuja. Aika marraskuusta tammikuun loppuun on aikaa, jolloin haluaisin nukkua karhun lailla talviunta. En halua oikein kohdata ketään enkä jaksa mitään ylimääräistä. Energiaa ei vain ole. Ja sitten taas kevätvalon koittaessa ryhdyn versomaan ideoita ja luovia projektia lähes maaniseen tahtiin. Nautin tästä ajasta täysillä!

Pitkän aikaa koetin syksyisin taistella väsymystä vastaan, muta mitä kovemmin rimpuilin, sitä pimeämmän otteen se itsestäni otti. Lopulta päätin alkaa avoimesti puhumaan siitä, etten ole kaamosaikaan parhaimmillani. Laulu kertoo siitä rauhasta, jonka ottaa vastaan, kun hyväksyy, että pimeänä hetkenä ei ole pakko tsempata vaan voi vain odottaa ja luottaa siihen, että valo palaa elämään. Kappaleeseen on pakattu paljon toiveita myös siitä, miten toivoo tulevansa kohdatuksi alamaissa ollessaan:

“Anna kun huokaan”

“Sanat turhat ei painoihin auta”

“Lupa varjoissa aikani seistä”

“Et väkisin yritä varjojain muuttaa”

Eli ei väkisin tsemppaamista vaan lupa olla mukana sen verran kuin jaksaa. Ja luottamusta siihen, että kaikki on kunnossa vaikka välillä energiat vaipuukin.

Kansikuvan taiteilin yhdessä tyttäreni sekä tekoälyn kanssa 

Singlen kansikuvassa nuoren naisen hahmo on maalattuna puoleksi valoon ja puoleksi varjoon. Kasvot ovat kääntyneinä varjoon päin, mutta tieto valon olemassaolosta on vahvasti mukana kuvassa. Kansikuva syntyi tyttäreni ideasta. 

Kannen suunnittelu eteni Midjourney AI-työkalulla, joka piirsi kansiehdotuksia antamiemme promptien pohjalta. Lopuksi vielä Photoshopissa muokkasin kuvaa, jotta raja valon ja varjojen välillä ei olisi aivan niin suoraviivainen vaan lomittuva.

Kuuntele kappale Spotifyssa>>

Katsele video Youtubessa>>

Sävel, sanat ja laulu: Heli Järvenpää
Tuotanto: Kol3ra
Miksaus ja masterointi: SuvinMusic

TOIVO ON

Valkeneva aamu,
anna kun huokaan.
Kokoan aatteet,
katseilta suojaan.

Toivo on polulla otettu askel,
metsikön kuiskiva rauha.
Hiljaa painaudun kiveä vasten,
sanat turhat ei painoihin auta.

Nosta mut etten,
kehääni kierrä.
Pimeyteen peitä
haurasta mieltä.

Toivo on kadulta lakaistu lehti,
lupa varjoissa aikani seistä.
Lohdun sivelyn jakava hetki,
kun olet vahvempi meistä.

Et väkisin yritä varjojain muuttaa.

Voin turvassa hengähtää.

Musatavoitteiden seuranta – miten ja miksi teen sitä käytännössä?

Musiikin tekijänä liikkuu usein maastossa, jossa erilaiset keskenään ristiriitaiset tahtotilat kohtaavat. Toisaalta sitä haluaa pitää auki erilaiset reittivaihtoehdot ja säilyttää vapauden luovuudessa. Ja toisaalta taas etenkin toimintaympäristö kannustaa asettamaan tavoitteita ja mittaamaan sitä, miten ympäröivä maailma luovuuden tuotoksiin reagoi. Miten olen tasapainotellut näiden maailmojen välillä ja mitä mittaan ja miksi?

Read more

Testissa SunoAI: millaisen kappaleen tekoäly osaa tehdä?

Tällä kertaa testissä on SunoAI-työkalu, joka tekee lyhyistäkin tekstipromteista sulosäveliä korvillemme. Intouduin kokeilemaan, onko nyt suomeksikin laulavasta Sunosta iloa musiikintekijälle ja voisinko kuvitella maksavani palvelusta.Read more

Kappale, joka jäi melkein julkaisematta

Vuonna 2019 kirjoitin kappaleen, jossa purin ärsytystäni kohdattuani somessa draamailevia marttyyreja. Tiedättehän, sellaisia tyyppejä, jotka mielellään neuvovat muita, mutta eivät pysty ottamaan kiihtymättä vastaan omasta näkemyksestään poikkeavia mielipiteitä vaikka asioista koettaisi keskustella asiallisesti. Read more

Close