Kun teini roikkuu luurit korvilla puhelimen päässä tuijottamassa Youtube-videoita ja puhuu oman kanavan perustamisessa, vanhemmilla on edessä tiukka päätös. Osa kieltää tubettamisen, osa nostaa kädet ilmaan ja antaa nuoren puuhata omiaan. Parhaimmillaan tubettajien yhteisöstä nuori löytää samoista aihepiireistä kiinnostuneita henkilöitä ja saa vertaistukea kysymyksissään. Tämän vuoden Tubeconissa Youtube-konkarit neuvovat aloittavien tubettajien vanhempia siinä, kuinka olla aloittavien tubettajien tukena.
Liikkeelle kannattaa lähteä lapsen oikeuksista ja tubettamisen tuomista mahdollisuuksista.
Lapsella ja nuorella on oikeus:
- omiin mielipiteisiin ja näkemyksiin ja niiden ilmaisuun.
- oppia uutta, osallistua digitaalisissa ympäristöissä ja kehittää taitojaan. Tubettamisesta voi tulla jopa ammatti.
- suojella yksityisyyttään. Opasta mitä tietoja kannattaa pitää salassa ja kunnioita lapsen yksityisyyttä myös omissa postauksissasi.
Aikuisen rooli on tukea, opastaa ja ohjata. Käy nuoren kanssa läpi seuraavat asiat tubettamisesta:
- Sisältöjä ei kannata tehdä siksi, että “pitäisi” tai “tästä muutkin tekevät”. Kun asioita tekee omista aidoista kiinnostuksenkohteista lähtien, välittyy tekemisessä aito ilo ja kanavaa jaksaa kehittää pidemmänkin aikaa.
- Realistiset odotukset: jokaista menestyvää tubettajaa kohti on tuhansia kanavia, joilla on vain muutamia seuraajia. Esimerkiksi tuhannen euron Youtube mainostuloihin tarvitaan videolle yli miljoona katselukertaa. Ammattitubettajat saavatkin tuloja myös kaupallisesta yhteistyöstä ja esiintymisistä eri tilaisuuksissa.
- Yksityisyydensuoja:
- kenenkään kotona ei kuvata ilman lupaa. Sopikaa yhdessä, missä paikoissa omassa kodissa on ok kuvata ja mitä kuvissa saa näkyä.
- salakuvaus ei ole ok.
- mikäli sinun tai jonkun toisen henkilön yksityisyyttä loukataan, puutu siihen.
- ketään ei kuvata julkisellakaan paikalla halventamismielessä.
- omia yhteystietoja ei jaella tuntemattomille henkilöille. Ei myöskään mennä yksin tapaamaan tuntemattomia henkilöitä.
- Tekijänoikeudet: Toisen tekijän kuvia, videoita tai vaikkapa musiikkia ei saa lainata omalle videolle ilman lupaa. Teostolla on sopimus Youtuben kanssa musiikkisisältöjen jakamisesta, mutta toisten musiikin käyttäminen kaupallistaa videosi ja mainostulot menevät musiikin oikeuksien omistajille.
- Oikeus tuntea olonsa turvalliseksi: Jos jokin videosisältö tai saatu palaute ahdistaa, siitä tulee kertoa aikuiselle ja todistusaineisto tallentaa mahdollista asian käsittelyä varten.
- Sananvapaus: Sananvapaus antaa oikeuden eriäviin mielipiteisiin ja jopa kommentteihin, jotka voivat loukata. Sen sijaan uhkailu tai ahdisteleva käytös ei kuulu sananvapauden piiriin vaan siihen tulee puuttua. Ei kannata provosoitua eikä reagoida voimakkaassatunnetilassa vaan toimia rauhallisesti ja rakentavasti. Kannattaa myös miettiä, mihin omalla esimerkillä seuraajiaan kannustaa ja kantaa vastuu omista teoista.
- Kuluttajansuojalaki ja markkinointilainsäädökset: Jos teet maksua tai vaikkapa tavaralahjoituksia vastaan postauksia ja videoita, kyse on kaupallisesta yhteistyöstä. Älä piilottele asiaa vaan tuo kaupallinen yhteistyö sisällössäsi reilusti esille.
- Medialukutaito: Kaikki mitä näet ei ole totta. Tilanteet voivat olla lavastettuja ja ennalta kirjoitettuja. Mieti kenen etu on, että katsot tai levität videota?
- Oikeus omaan sisältöön. Salasanat perustettuihin tileihin kannattaa pitää hyvin tallessa ja löydettävissä. Muutoin sisällön muokkaaminen ja poistaminen myöhemmin on vaikeaa. Esimerkiksi luotaessa yhteistilejä ystävän kanssa voi tulla epäselvyyksiä tilin hallinnointioikeuksista tai oikeudesta poistaa sisältöjä.