Paljon kellotaulujaLähetin hakemuksen jo viikko sitten, enkä ole saanut mitään muuta kuin automaattisen vastaanottokuittauksen. Ei tunnu työnhakijakokemus paljon kiinnostavan.” Tällaisiin postauksiin olen viimeaikoina etenkin LinkedInissä viime aikoina usein törmännyt. En siis itseeni kohdistuen vaan yleisesti ottaen yhtiöiden rekrytointiprosesseja arvioidaan hakijoiden näkökulmasta entistä kriittisemmin.

On ihan ok olla turhautunut. Sehän tarkoittaa vain sitä, että arvostat omaa osaamistasi ja olet oikeasti kiinnostunut hakemastasi tehtävästä. Mikäli prosessissa on oikeasti vikaa, eikä tietoa tule missään vaiheessa, on syytäkin huomauttaa asiasta.

Ideaalitapauksessa rekryprosessi onkin selkeä ja viesti kulkee molempiin suuntiin luontevasti. Itsekin olen persoonana sellainen, että toivoisin asioiden etenevän rivakasti. Päätöksiä tehdään ja niistä kerrotaan, eikös niin? Muutaman rekrytoinnin töissä tehtyäni käsitykseni asioiden musta-valkoisesta selkeydestä on kuitenkin aikalailla muuttunut.

Tässä pari esimerkkiä siitä, miksi sinulle ei ehkä ole tiedotettu rekryn etenemisestä

  1. Olet päätynyt ”kutsutaan ehkä haastatteluun” -pinoon. Tämä tarkoittaa sitä, että rekrytoija on valinnut hakemusten perusteella 3-5 sopivinta hakijaa haastatteluihin, mutta ei voi vielä tietää, sopiiko yksikään heistä lopulta tehtävään. Miten voisi asiallisesti ja hakijan motivaatiota heikentämättä viestiä hakijalle, että ”olet ’ehkä’ tyyppi”? Mitään sanomattomat ”rekryprosessimme etenee lähiviikkojen aikana, olet edelleen mukana” -viestit eivät varmaan tyydytä tiedon tarvetta?
  2. Tilanne työnantajalla on voinut muuttua. Ehkä rekryprosessin aikana löydettiin hyvä tyyppi, mutta hieman eri profiililla ja nyt mietitään, miten töitä pitäisi organisoida. Tai ehkä viereisessä tiimissä on tarvetta vastaavanlaiselle osaamiselle ja joudutaan miettimään, voitaisiinko samasta hausta löytää tuohonkin paikkaan sopiva osaaja. Eli hakijapino myllätään alusta uudestaan hieman erilaisilla painotuksilla ja tämä vie aikaa. Tai ehkä rekrytoija tai rekrytoiva esimies muuttuukin matkan varrella tai tapahtuu yllättäviä sairastumisia. Yhtäkkiä onkin kulunut viikkoja, eikä asia ole edennyt. Miten tiedottaa hakijoille muutoksista, jotka saattavat sisältää luottamuksellista ja salassapidettävää tietoa?

Lähtökohtaisesti uskon, ettei kukaan pimitä tietoa ilkeyttään tai laiskuuttaan. Itse soitan kaikille haastatteluun kutsuttaville sekä haastattelussa käyneille, olipa tulos mikä tahansa. Pyrin puhelussa kertomaan jokaiselle hakijalle hänen vahvuutensa ja sen, millaisiin tehtäviin näkisin hänen parhaiten sopivan. Näitä puheluitakaan ei uskalla kuitenkaan tehdä ennen kuin sopimus valitun henkilön kanssa on saatu maaliin saakka. Siksi kannattaa pysyä positiivisena vaikka hakuajat venyisivätkin.