Musiikin tekijänä liikkuu usein maastossa, jossa erilaiset keskenään ristiriitaiset tahtotilat kohtaavat. Toisaalta sitä haluaa pitää auki erilaiset reittivaihtoehdot ja säilyttää vapauden luovuudessa. Ja toisaalta taas etenkin toimintaympäristö kannustaa asettamaan tavoitteita ja mittaamaan sitä, miten ympäröivä maailma luovuuden tuotoksiin reagoi. Miten olen tasapainotellut näiden maailmojen välillä ja mitä mittaan ja miksi?
Mittaamisen järkevyys ja toimivat tavat riippuvat täysin tavoitteistasi
Ihan aluksi on muistutettava, että kaikkien ei tule eikä kannata tuijottaa striimilukuja. Mieti ennen mittareiden miettimistä, mitä tavoitteesi musiikintekijänä ovat. Jos esimerkiksi ensisijainen tavoitteesi on luoda taidemusaa ja upota erilaisiin kokeellisiin projekteihin, voit vallan hyvin unohtaa striimiluvut. Parempia mittareita voivat tällöin olla vaikkapa erilaisten yhteistöiden laatu/määrä, oppimasi uudet taidot, saamasi uudet kumppanuudet tai vaikkapa näkyvyys valitsemassasi viestintäkanavassa.
Jonkinlainen tavoitteiden asettaminen ja mittaaminen on mielestäni järkevää, koska tällöin tulee säännöllisesti tarkastaneeksi, onko tehnyt tekoja, jotka vievät elämää kohti asioita, joita elämäänsä lisää haluat. Lisäksi olen huomannut, että omaa etenemistä on vaikea havaita ja muistaa, jollei erilaisia askelmia matkan varrelta tallenna muistiin. Näistä syistä olen kehittänyt itselleni omien musatavoitteideni seurantatyökalun, jonka sisällöistä kerron nyt sinulle avoimesti.
Musatavoitteiden seurantatyökalun sisältö
Oma tavoitteeni musiikintekijänä on päästä kirjoittamaan musiikkia ihailemieni ammattilaisten kanssa. Tälle vuodelle tavoitteena itselläni on tehdä kuukausittain vähintään yksi uusi cowrite-projekti. Uskon, että siihen, millaisiin cowriteihin päädyn vaikuttaa oman musani lisäksi myös omien musaverkostojen kehittyminen ja yleinen näkyvyys alan tekijöiden keskuudessa.
Näitä asioita seuraan omassa musatavoitteiden seurantatyökalussani:
- Tekeillä olevat cowritet ja avoimet / odottamassa olevat cowritemahdollisuudet. Kirjoitan ylös yhteistyökumppanien yhteystiedot, sen miten yhteistyökumppani löytyi ja kirjaan ylös, missä kohti mikin projekti on etenemässä.
- Onnistumisen kokemukset. Kirjoitan ylös, kun opin jotain ihan uutta, saan julkaistua musiikkia tai saan biisin vaikkapa radiosoittoon. Tällainen ”ilon aiheet ja onnistumiset” -listaus toimii erinomaisena tsemppaajana hetkinä jolloin kyseenalaistaa omaa edistymistään. Myös vuoden lopussa on hauska kerrata, mitä kaikkea onkaan tullut tehtyä.
- Lista biisiaihioista / demoista. Kirjaan ylös kappaleen nimen ja tekijätiedot rooleineen, jotta kappaleen mahdollisesti joskus päätyessä julkaisuun tai jatkotyöstöön, ei tarvitse muistista koettaa näitä kaivella.
- Lista jo julkaistuista kappaleista tekijätietoineen. Pyrin säännöllisesti pitämään yhteyttä aktiivisesti musaa tekeviin aikaisempiin yhteistyökumppaneihini. On kiva kuulla, miten kunkin projektit on edenneet ja usein keskusteluista inspiroituneena syntyy jotain uusiakin yhteistyömahdollisuuksia.
- Tämän blogin lukijamäärät ja uutiskirjeen tilaajamäärien kehitys. Pistän ylös kuukausittain luvut, jolloin näen pidemmän aikavälin kehityksen.
- Someseuraajien määrä niissä somekanavissa, joissa julkaisen musantekijyyteeni liittyviä sisältöjä.
- Spotifyssä kappalekohtaiset striimiluvut ja Youtubessa musiikkivideoiden katselukerrat. Koska suurin osa kirjoittamastani musiikista on julkaistu muiden kuin itseni nimissä, joudun tässä tekemään vähän manuaalista työtä, mutta kerään kerran kuukaudessa ylös kuuntelijaluvut ja lasken myös yhteislukeman niin omille kuin muille kirjoitetuillekin julkaisuille.
- Saamani musiikintekoon liittyvät tulot. Esim. keikkapalkkiot, äänityspalkkiot, tekijänoikeuskorvaukset, musayrittäjyyteen liittyvät koulutuspalkkiot ja affiliatetulot.
Olisi kiva kuulla muidenkin musantekijöiden tavoitteista ja tavoista seurata omaa etenemistä. Pistähän kommentoiden!