Harkitsetko oman musiikkivideon kuvauttamista? Mietitkö mitä kaikkia tulisi huomoida ennen hommaan ryhtymistä ja itse kuvauspäivänä? Noin kymmenen ohjaamani musiikkivideon kuvausten perusteella kokosin avuksesi muistilistan. Lisäksi pistän jakoon kuvauskässärin, jota käytettiin ”Onnesta vapiseva sisin” -kappaleen musiikkivideon kuvauksissa. Tuon mallin pohjalta voi kätevästi suunnitella oman kuvauskässärisi.

Perusasiat kuntoon ennen videontekoporukan kokoamista

Ennen kuin alat kontaktoimaan videokuvaajia ja videolle mukaan haluamiasi esiintyjiä, mieti valmiiksi nämä asiat:

1. Mieti miksi haluat tehdä videon. Mitä tavoittelet tekemisellä? Millaisiin tuloksiin olet tyytyväinen ja paljonko olet valmis panostamaan aikaasi ja rahaasi tekemiseen? Olisiko ajan ja rahan panostaminen johonkin toiseen asiaan mielekkäämpää ja veisi paremmin kohti tavoitteitasi? Onko sinulla varaa myös markkinoida musiikkivideotasi niin, että se löytää katsojansa?

2. Mieti millaisen videon haluat. Voit lähestyä asiaa esimerkiksi hakemalla malliksi videomateriaalia, jonka tyylistä pidät. Pysy kuitenkin realistina: tonnin budjetilla ei tehdä Hollywood-tuotantoa erikoistehosteineen ja kymmenine kuvauspaikkoineen. Yleensä ensimmäinen videoidea on liian monimutkainen ja kallis toteuttaa. Pyri yksinkertaistamaan ja karsimaan niin kuvauspaikkoja kuin kohtausten määrää ja tarvittavaa rekvisiittaa. Tee alustava kuvauskäsikirjoitus, jonka pohjalta kuvaajien ja esiintyjien on helpompi antaa realistiset työmäärä- ja palkkiotoiveet.

3. Tee alustava budjetti. Huomioi siinä ainakin nämä kuluerät: kuvaus, editointi, tilavuokrat, logistiikkakulut, kalustovuokrat, rekvisiitta, meikit, kampaukset, asut, catering, esiintyjien palkkiot, mainostaminen.

Kun nämä asiat ovat selvillä, on aika tarttua itse kuvauspäivien järjestelyihin.

Sovi ennakkoon niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

Koska videon kuvauspäivät ovat usein melkoisen intensiivisiä, on tärkeää ennakkovalmisteluilla pyrkiä siihen, että osallistujien kanssa sovitaan asiat mahdollisimman selkeästi jo etukäteen. Näin vältytään turhilta epäselvyyksiltä ja rauhoitetaan kuvauspäivä nimenomaan musiikkivideon tekemiselle.

Sovi siis selkeästi ja kirjalliset ohjeet toimittamalla ainakin seuraavat asiat:

  • tehtävä työ
  • kuvausaikataulu
  • ohje kuvauspaikoista ja saapumisohjeet
  • palkkio ja palkkion maksamiseen tarvittavat tiedot
  • kuvattavan materiaalin käyttötarkoitus ja käyttöoikeudet
  • päivän logistiikkakysymykset
  • tarvikkeet, joita kukin osallistuja tuo mukaan kuvauksiin
  • ruokailuihin liittyvät erityisruokavaliot
  • ohjeet siihen, mitä tietoa osallistuja saavat jakaa kuvauksista ja milloin
  • ohjeet siihen, minkä kanavan kautta ensisijaisesti viestitään kuvauspäivänä.

Mieti myös varasuunnitelma sen varulta, jos joku osallistujista estyykin osallistumasta vaikkapa sairastumisen vuoksi. Siirretäänkö silloin kuvauspäivää ja onnistuuko se lisäkuluitta vai miten homma hoidetaan?

Kuvauskäsikirjoitus ohjaa kuvauspäivän tekemistä

Kuvauskäsikirjoituksen tehtävä on koota yhteen kaikille videon tekoon osallistuville tarvittavat tiedot siitä, miten kuvauspäivä on aikataulutettu ja organisoitu. Itse varaan kohtausten kuvaukseen mieluusti aika väljän aikataulun. Jos aikaa tuntuu olevan ylimääräistä, sen voi käyttää aina kohtaukseen liittyvien yksityiskohtien eli niin sanotun B-rollin kuvaamiseen. Koska kuvauspäiviin liittyy aina myös odottelua (eiväthän kaikki osallistujat ovat koko ajan samaan aikaan kuvissa), voi osallistujia kannustaa kuvaamaan ”making of” -materiaalia.

Jotta kuvauskässärin tekeminen olisi sinulle helppoa, laitan jakoon yhden oman kuvauskässärini. Poistin tästä vain osallistujien koko nimet ja yhteystiedot.

Voit myös verrata käsikirjoitusta lopulliseen musiikkivideoon: