”Mitä eroa on sillä, jos minulle maksetaan työstä 4300 e palkkaa työntekijänä tai saman verran palkkiota yrittäjänä?”
Tällaiseen kysymykseen törmäsin hiljattain eräässä keskusteluryhmässä, jossa teemana ovat säästäminen, taloustaidot, sijoittaminen ja varallisuus. Henkilölle, joka oli palkkatyössä, oli tarjottu työtä samalla palkkiolla mutta yrittäjän roolissa. Sanoisin, että järkyttävän huono diili! En ole taloushallinnon asiantuntija, mutta omaan yrittäjäkokemukseeni nojaten pyrin hahmottelemaan hieman, millaisista laskutoimituksista on kyse.
Näitä kuluja pienyrityksessäkin pitää huomioida
Helpottaakseni kaikkien yrittäjyyttä harkitsevien pohdintaa, tässä yksinkertaistettu laskukaava:
YRITYSTOIMINNAN TULOT – YRITYSTOIMINNAN MENOT = YRITYSTOIMINNAN TULOS
Yritystoimintaan liittyvät menot vaihtelevat toiminnan luonteen mukaan (joku investoi tuotantotiloihin, toinen pyörittää koko liiketoiminnan verkossa). Mutta tässä listaus kuluista joita tyypillisesti pitää yrityksen kannattavuuslaskelmissa huomioida.
- YEL-vakuutus. Maksu perustuu arvioon siitä, paljonko palkkaa maksettaisiin yrittäjän kokemuksen omaavalle henkilölle vastaavasta työstä. YEL-maksu on 18,8–25,6 % tästä arvioidusta työtulosta.
- Mahdollisille työntekijöille maksettavat palkat + sivukulut
- Yrittäjän loma-ajan palkka.
- Työtilat, työvälineet ja materiaalikulut
- Mahdolliset logistiikka- ja matkakulut
- Tarvittava ulkopuolinen konsultaatio (esim. lakiasiat ja kirjanpito)
- Lakisääteinen sairaanhoito- ja päivärahamaksu 1,85 %.
- Mahdollisen sairausloman ajan palkka. Kelalta voi hakea sairauspäivärahaa, jonka suuruuteen vaikuttaa yrittäjän YEL-työtulo.
- Tapaturma- ja vastuuvakuutukset tarpeen mukaan.
- Työterveyspalveluiden organisointi
- Osaamisen kehittämisen kulut
- Myynti- ja markkinointikulut
Yrittäjän tulee hinnoitella työnsä siten, että pakollisten maksujen jälkeen rahaa jää myös omaan palkkaan. Arviota tehdessä on hyvä huomioida, että kaikki yrittäjän tekemä työ ei ole asiakkaalta laskutettavaa työtä. Tällöin laskelmissa pitää olla realistinen sen suhteen, kuinka paljon tuloja kartuttavia työtunteja kuukausitasolla voi tehdä. On myös hyvä ajatella asiaa asiakkaan kannalta. Miten arvokas apu on asiakkaalle ja miten oma hinnoittelu asettuu kilpailuympäristöön?
Palataan alkuperäiseen kysymykseen, eli paljonko 4 300 euroa kuukaudessa työssä tienaavan tulisi yrittäjänä laskuttaa päästäkseen samaan ansiotasoon? Yksinyrittäjänä, jolla ei ole isoja liiketiloja tai tuotantokustannuksia, turvallista olisi pyrkiä laskuttamaan vähintään tuplamäärä palkkaan verrattuna, jotta oma ansiotaso kulujen jälkeen pysyy ennallaan. Asiakkaana yrittäjälle laskua maksaessa tai freelanceria työhön palkatessa on siis myös hyvä muistaa, ettei kaikki raha mene suoraan yrittäjän omaan palkkapussiin.