Oletko saanut ikävältä tuntuvaa palautetta musiikistasi? Tai oletko itse ollut tilanteessa, jossa sinun mielipidettäsi kysytään, muttet ole varma, miten vastata? Tässä jutussa käydään läpi viisi kysymystä, jotka kysymällä sinusta tulee parempi palautteenantaja. Kysymyksiä voit hyödyntää myös itse palautetta pyytäessäsi muistilistana siihen, mitä tietoja kannattaa palautteenantajalle kertoa.
1. Aloita oikein: älä tuputa palautettasi
Ennen kuin ryhdyt antamaan palautetta musiikintekijälle, varmista, että hän on itse pyytänyt sitä. Kriittinen palaute ilman pyyntöä harvoin edistää asioita, etenkään, jos palautteenantajana on musiikintekijälle tuntematon henkilö. Muista, että musiikki on subjektiivista, eikä ole oikeaa tai väärää tapaa tehdä sitä. Musiikki on taiteen muoto ja itseilmaisun keino. Anna palautetta vain, kun sitä on pyydetty ja kun uskot voivasi todella tuoda lisäarvoa tai inpiroivasi ja kannustavasi eteenpäin.
2. Selvitä rooli: kuka palautteen pyytäjä on?
Ennen kuin annat palautetta, kysy musiikintekijältä, mikä on hänen roolinsa projektissa. Onko hän sanoittaja, säveltäjä, esittäjä, tuottaja vai kaikki nämä samanaikaisesti? Tämä auttaa ymmärtämään, mihin osa-alueeseen kappaleessa kysyjä voi todella vaikuttaa ja millaisesta näkökulmasta hän haluaa palautetta.
3. Kysy toiveet: mitä palautteelta haetaan?
Kun annat palautetta, älä ryntää suoraan kommentoimaan sitä asiaa kappaleessa, mikä ensimmäisenä osuu korvaasi. Kysy sen sijaan, mihin asioihin musiikintekijä erityisesti toivoo palautetta. Keskity antamaan palautetta näihin osa-alueisiin, jotka hän itse on tunnistanut haastaviksi tai parannettaviksi.
4. Huomioi projektin vaihe: kuinka pitkällä ollaan?
Ennen kuin ehdotat muutoksia, kysy, kuinka pitkällä biisintekoprojekti on. Onko biisi jo levytetty, jolloin muutoksia ei voi enää tehdä, vai onko kyseessä vasta demo-vaihe? Muutosehdotuksia on turha antaa sellaisen asian osalta, joka on jo ”lukittu”.
5. Kunnioita herkkyyttä
Kun annat palautetta etenkin lyriikoista, ole erityisen herkkä. Lyriikat voivat olla kuin ote kirjoittajan päiväkirjasta; henkilökohtaisia ja siksi niitä on käsiteltävä herkästi . Kysy, mitkä kohdat kappaleessa ovat erityisen tärkeitä ja sellaisia, jotka musiikintekijä haluaa pitää muuttumattomina. Älä ryhdy sorkkimaan näitä kohtia ensimmäisenä. Rakenna ensin luottamus ja avaa keskusteluyhteys.
Bonus: palaute palautteesta
Lopuksi, kysy musiikintekijältä, oliko antamastasi palautteesta hänelle hyötyä. Tämä auttaa sinua kehittymään palautteenantajana.
Näillä vinkkeillä voit antaa musiikintekijälle rakentavaa palautetta, joka auttaa häntä kehittymään. Muista aina arvostaa toisen taiteellista työtä ja olla tukemassa matkaa kohti jokaisen ominta ilmaisua.