Eija Hinkkalan tarina laululyriikan kirjoittajana on kiehtova. Hän teki uravaihdoksen hammaslääkäristä kirjoittajaksi, kouluttajaksi ja valmentajaksi yli nelikymppisenä. Ja nyt hän kirjoittaa tekstejä ihan Suomen huippuartisteille; esimerkiksi Jari Sillanpäälle, Suvi Teräsniskalle ja Yölle.
Lauluntekijäyhdistys Kertsi ry järjesti jäsenilleen tilaisuuden, jossa meidän oli mahdollista kysyä Eijalta mitä tahansa laululyriikoiden kirjoittamisesta, musiikkialalla verkostoitumisesta ja kaikista muistakin kokemuksen myötä kertyneistä opeista. Ilta oli todella antoisa ja tuntuu, että sain vahvistusta sellaisille ajatuksille, jotka ovat jo aikaisemminkin hieman alitajuntaa kolkutelleetkin. Ja olenpa tämän keskustelun rohkaisemana päättänyt myös muuttaa paria asiaa omassa laulunkirjoittamisessani. Ainakin kokeilen.
Kaikkea ei kannata tehdä itse
Eija kannustaa omalla esimerkillään jokaista löytämään oman juttunsa. “Kaikkea kaikille ei ole oikein kunnolla mitään. Tunnista mieluummin oma vahvuutesi ja vahvista sitä”, hän kiteyttää. Vahvuuteen keskittyminen tarkoittaa myös sen myöntämistä, ettei kaikkea kannata ja tarvitse opetella tekemään itse. Sen sijaan kannattaa etsiä ympärilleen tekijöitä, jotka täydentävät omaa osaamista.
Ja tämä jos mikä resonoi kohdallani lauluntekemisessä! Tunnen olevani hyvä kirjoittaja ja melodioiden kuljettaja. Silti tunnen myös alinomaan painetta siitä, että pitäisi saada itse tuotettua ajatuksensa soivaksi musiikiksi. Ja samalla tietenkin järjen tasolla tajuan, että voin vain hapuilla musiikin tuottamisessa noiden päivittäin tuntikausia studiossa työskentelevien ammattilaisten rinnalla. Olen ammattikirjoittaja, se on vahvuuteni. Kun miettii sitä, kuinka paljon aikaa olen käyttänyt rämpiessäni heikkousalueillani, alkaa harmittaa. Niin, mitä kaikkea olisikaan syntynyt, jos sekin aika olisikin panostettu vahvuuksille. Aika monta laulutekstiä syntyy siinä ajassa kun tappelen vaikkapa yhden olohuonedemon askartelun kanssa.
“Olet niin hyvä kuin tämän hetken työsi”, Eija jatkaa. Ja siksi on tärkeää hakeutua nimenomaan sellaisiin yhteistyökuvioihin, joissa saa pelata omilla vahvuuksillaan yhdessä sellaisten tahojen kanssa, joiden tekemiseen uskoo. Mieluiten siis selkeät roolit, molemminpuolinen arvostus ja yhteinen kuva siitä, mitä ollaan tekemässä.
“Kirjoita suoraan esiintyjälle”
Tähän asti olen kirjoittanut laululyriikoita teemoista, jotka ovat mieleen putkahtaneet. Arponut koneelta erilaisia äänimaailmoja ja antanut fiiliksen kuljettaa. Tuloksena onkin melkoinen sekametelisoppa. Eijan tapa työskennellä on paljon määrätietoisempi. Hän neuvoo miettimään, kenelle artistille on kirjoittamassa ja tutustumaan kyseisen esiintyjän tyyliin ja tarinoihin. Niin, että omalla työllään voi samaan aikaa “sopia kattaukseen” mutta myös tuoda pöytään jotain uutta maustetta.
Olen jo vuosia puhunut, että minun roolini lauluntekemisessä ei ole esiintyminen. Ajaudun välillä raakademottamaan omia uusia laulujani tai jopa “open mic” illoissa niitä esittämään, saadakseni palautetta rakenteesta ja sanoituksen toimivuudesta. Mutta en haaveile keikkailusta, mieluiten vain tekisin uusia tekstejä erilaisten taitajien taikoessa ne eloon lauluiksi. Niinpä nyt Eijan esimerkin kannustamana päätinkin, että kokeilen seuraavat puoli vuotta kirjoittaa tekstejä suoraan artistia ajatellen, enkä ota lainkaan painetta säveltämisestä. Tuohon sävellyspuoleen minulla onkin tiedossa jo taitavia kavereita, pitää vaan kehdata pyytää apuja.
Säilytä merkityksellisyys kantavissa teemoissa
Musiikilla on voima vaikuttaa ihmisiin. Musiikintekijänä omilla valinnoilla vaikuttaa siihen, mitä asioita nostaa esiin. Eija kertoo, että vaikka hän kirjoittaakin paljon erityyppisille esiintyjille, tietyt toistuvat teemat löytyvät usein sanoituksista:
“En esimerkiksi voisi koskaan kirjoittaa sanoitukseen lausetta ‘olen ikuisesti sinun’. Ihmisen pitää voida olla vapaa. Siksi teksteissä kannustan mieluummin ottamaan jalat alle ja juoksemaan jos ihmissuhteessa alistetaan. Kerron myös siitä, että toista ihmistä ei voi muuttaa. Ja haluan kannustaa toteuttamaan unelmia, omaa elämää, sillä aikamme on lyhyt.”
Arvaapa onko minulla ollut kantavia teemoja? No ei! Oli pakko ottaa vihko esiin ja miettiä, mihin asioihin itse uskon niin, että toivoisin niistä lauluin voivani kertoa. Tässä listani, josta lähden nyt kirjoittamaan:
- Olet täydellinen oma itsesi. Make it your own story.
- Emme voi tietää ja päällisistä merkeistä päätellä, mitä kaikkea ihminen mukanaan kantaa.
- Emme ymmärrä kaikkea ja se on ok. Totuus ja varmuuden lupaaminen on usein tapa hallita. Olla epävarmuudessa tasapainoinen on vahvuutta.
- Tasapainottelusta sen välillä, että suurissa tunnekuohuissa hätäisesti tehdyt päätökset ovat usein niitä, joita ihmiset eniten katuvat ja toisaalta, jos pyrkii varmuuteen ja tasaisuuteen, ei mitään muutosta hyväänkään saa koskaan aikaiseksi.
Onhan nimittäin tosiaan niin, että jo oman osaamisensa esille tuomisen helpottamiseksi on tärkeää kiteyttää omaa tahtotilaa ja ydinosaamista. Mielummin olla vaikka Suomen kovin rappioteemaisen kantrin sanoittaja kuin “olen vähän kaikenlaista kirjoitellut” -tyyppi. Palaan tähän omaan “mikä olen lauluntekijänä” -kiteytykseeni, jahka olen tätä “keskity vahvuuksiisi ja kirjoita lyriikoita” -kokeilua hetken toteuttanut.
Lauluntekijäyhdistys Kertsi on kaikille laulunkirjoittamisesta kiinnostuneille avoin yhdistys. Kertsi järjestää lauluntekijöille verkostoitumistapahtumia ja koulutusta Tutustu Kertsiin >>
Eija Hinkkala valmentaa oman juttunsa etsijöitä, tutustu Eijan valmennuksiin >>.
Haluatko saada seuraavat postaukset suoraan sähköpostiisi? Tilaa musa- ja markkinointiaiheiset postaukset uutiskirjeenä. Sisältöä tulee postiisi harvoin, mutta se on timanttista!