Kirjoitus sisältää upeiden vinkkien ohella mainoslinkin, jotka on merkattu * merkinnällä. Palveluiden arviot pohjautuvat täysin omiin käyttökokemuksiin ja suosittelen vain palveluita joita itsekin käytän työssäni.
Haluatko lisätä tuottavuuttasi ja säästää arvokasta aikaa? CopyAI ja ChatGPT ovat esimerkkejä tekoälyä hyödyntävistä kirjoittamisen apuvälineistä, joka voi auttaa kirjoittamaan entistä vaivattomammin esimerkiksi blogikirjoituksia tai sosiaalisen median postauksia. Tai jopa laululyriikoita! Tekoälyn käyttö tekstien tuottamiseen ei vaadi lainkaan koodaustaitoja, joten suosittelen rohkeasti kokeilemaan!
Sano hyvästit tyhjän sivun ääressä jumittamiselle – tekoäly auttaa alkuun pääsemisessä
Oletko joskus ollut vaikeuksissa uuden kirjoitusprojektin aloituksessa ja kokenut, ettet keksi mistä lähteä liikkeelle? Tekoälypalveluita käyttämällä pääset ohi kirjoittajan blokista ja tuotat näppärästi sisältöideoita.
Kun puhutaan tekoälyllä tuotetusta tekstistä, ainakin itselläni heräsi aluksi mieleen kuvitelmia persoonattomasta koneellisesta tekstin tuottamisesta. Mutta itseasiassa tekoäly voi olla luovuutesi ruokkija ja tukesi niissä tilanteissa, kun olet jumissa kirjoittamisesi kanssa. Miten sitten homma käytännössä toimii? Molempia palveluita testattuani päätin jakaa kaksi esimerkkiä siitä, miten hyödynnän palveluita käytännössä.
CopyAI: tuottaa sisältöä sujuvasti myös suomeksi
CopyAI* on tekstigeneraattori, joka tuottaa sisältöä sujuvasti sekä suomeksi että englanniksi. Palvelua pääsee kokeilemaan maksutta 7 päivän ajan, eikä palveluun tiliä luodessa kysytä mitään maksutietoja.
Käyttöliittymä on selkeä ja kannustaa aloittamaan kokeilut. Valikossa on tarjolla esim. näitä työkaluja:
- Mainostekstien ja somepostausten luonti
- Blogiotsikoiden ja tekstiosioiden ideointi
- Sähköpostiviestien suunnittelu
- Esseiden kirjoitusapulainen.
Sivun keskiosassa on tekstigeneraattori, jolle annat omat tekstisyötteesi ja josta poimit tekoälyn luomia ehdotuksia. Sivun oikeassa reunassa puolestaan on ”paperisi” eli kenttä, johon alat kokoamaan luomistasi palasista sopivia asioita poimien tekstikokonaisuutta. Päätin testata blogi- sekä somepostausten kirjoittamista työkalujen avulla.
Miten kirjoitetaan blogipostaus Copy.AI:n avulla?
Parhaiten palvelun blogityökalut tuntuvat toimivan, kun työn palastelee seuraaviin vaiheisiin:
- Hae ”Blog Title” -työkalulla ideoita jutun otsikoksi. Poimi paras ehdotus oikealla olevaan kirjoituskenttääsi jutun otsikoksi ja muokkaa tarpeen mukaan.
- Anna ”Blog Outline” -työkalun luoda ehdotus jutun osioille. Käytännössä tapahtuu siten, että kerrot työkalulle kohdassa 1. luomasi otsikon ja määrittelet tekstityylin (esim. ammatillinen, rento, ystävällinen). Tämä työvaihe tuottaa sinulle noin lauseen mittaiset kuvaukset siitä, mitä missäkin osiossa kerrotaan. Osa näistä käy jos suoraan väliotsikoiksi, mutta voit myös palata ”Blog Title” -työkaluun ja antaa sen auttaa myös väliotsikoiden laatimisessa.
- Luo yksi otsikko ja osio kerrallaan teksti-ideoita ”Blog intro” ja ”Freestyle” -työkalujen avulla. Muokkaa tekstiä sellaiseksi, että se vastaa omaa kirjoitustyyliäsi ja lisää väliin omia ajatuksiasi.
Työkalu auttoi mielestäni tekstin tuotannossa tarjoilemalla hyviä ideoita tekstin aloittamisvaiheeseen. Mutta toki lopulta päädyn kirjoittamaan valtaosan teksteistä itse. Työkalu kuitenkin selkeästi vauhdittaa etenemisestä ja tekee kirjoittamisesta mielenkiintoista ja yllätyksellistäkin. Pidän siitä, että teksti jota olen työstämässä näkyy esillä koko ajan palvelussa vaikka liikun työkalusta toiseen kokeiluja tekemässä.
ChatGPT: Loistava apuväline kielen rikastamiseen
Chat GPT -palvelusta on ennustettu kilpailijaa Googlen hakukoneelle. Palveluun palvelu on kerätty pohjalle suuri määrä dataa erilaisilta verkkosivuilta, kirjoista ja muista lähteistä. Näiden tekstilähteiden avulla on koulutettu tekoälylle kielimalli, joka pyrkii vastaamaan kysymyksiisi. Palvelusta on tarjolla maksuton sekä maksullinen versio.
Näkymä ChatGPT:n käyttöliittymästä:
ChatGPT:n olen kokenut erinomaiseksi työkaluksi sanaston rikastamiseen etenkin silloin kun työskentelen englanniksi, joka ei ole äidinkieleni.
Esimerkki kielen rikastamisesta:
1. Minulla on kirjoitettuna lause ”Morning birds are singing”. Nämä sanat eivät ole kovin kuvailevia. Voisi kertoa esimerkiksi millaista laulu on: raakuntaa vai piipitystä?
- Kysyn ChatGPT:ltä, mitä verbejä voi käyttää kuvaamaan lintujen laulamista. Saan vastaukseksi luettelon erilaisia vaihtoehtoja ja lisäksi lyhyen kuvauksen kunkin verbin merkityksestä.
- Valitsen listasta sanan ”warble”, joka tarkoittaa liverrystä. ”Morning birds are singing” jalostuu muotoon ”Morning bird’s bright warbling is calling”.
Samaa voi toistaa myös vaikka siihen, että korvaa sanan bird, jonkin lintulajin nimellä. Näin saa helposti käyttöön sanastoa, joka ei itselle ole ennastaan tuttua.
Millaisiin rajoitteisiin törmäsin tekoälyä hyödyntäviä tekstigeneraattoreita testatessani?
Tekoälyyn perustuvat tekstigeneraattorit ovat tehokas työkalu, mutta ne eivät toki ole täydellisiä. Niitä käytettäessä on syytä pitää mielessä joitakin rajoituksia. Ja samalla tiedostettava, että kehitys on nopeaa ja tässä listaamani haasteet saattavat pian olla jo voitettuja. Tässä kuitenkin havaintoni tammikuulta 2023:
- Kannattaa harjoittaa faktantarkistusta. Välillä tulokset sekoittavat puurot ja vellit, eikä ole selvää, millaiseen tietolähteeseen tekstit perustuvat. ChatGPT kertoo tarjoavansa vain rajoitetun määrän dataa vuoden 2021 jälkeisistä lähteistä.
- Palvelut ovat ajoittain ruuhkautuneita ja saattavat kaatua kesken käytön.
- ChatGPT suoriutuu Copy.ai:ta paremmin mikäli tehtävänä on luoda sosiaaliseen mediaan postausehdotuksia jo kirjoitetun tekstin pohjalta. Tämä johtuu lähinnä siitä, että ChatGPT ei ole rajoittanut merkkimäärää, jonka sille voi tehtävänannossa syöttää. Näin ollen koko blogitekstin voi kopioida tekstikenttään ja pyytää palvelua tekstin pohjalta ideoimaan sisältöjä. Copy.ai:ssa merkkiraja toimeksiannon pohjatekstille on 1500 merkkiä, joten tästä syystä vastaava toiminto ei onnistu vielä tässä palvelussa.
- Vaikka palvelut mainostavat auttavansa myös oikeinkirjoituksessa, ainakin suomenkielisiä tekstiä joutuu muokkamaan vielä jonkin verran. Englannin kielellä toimittaessa palvelut tarjoavat varmasti vielä enemmän vastiketta.
PS. Kun kysyin Copy.ai:lta vinkkejä siihen, miten sanoittaja voisi käyttää avuksi tekoälyyn pohjautuvaa tekstigeneraattoria, sain tällaisen vastauksen:
”Yksinkertaisin tapa on käyttää Lyricist-nimistä ohjelmistoa, joka on tekoäly, joka voi luoda sanoituksia musiikkiisi. Se on erinomainen tapa löytää uusia tapoja kirjoittaa ja ilmaista itseäsi, ja se auttaa sinua hienosäätämään lauluntekotaitojasi. Voit käyttää Lyricistiä myös apuvälineenä ideointiin tai omien sanoitusten kirjoittamiseen, sillä se antaa sinulle käyttöön kaikki työkalut, joita tarvitset uusien kappaleiden luomiseen.
Lyricist on ilmainen ja helppokäyttöinen, joten kokeile sitä, jos kiinnostuit!”
Eli seuraavassa postauksessa vertailemme biisiin tekemääni sanoitusta tekoälyllä tuotettuun sanoitukseen! Tilaahan blogikirjoitukseni kuukausikoosteena sähköpostiisi, niin et missaa tuota kokeilua!
Tilaa blogipostaukset uutiskirjeenä!
Kiitos kokemuksen jaosta! Olen hieman kokeillut AI:tä kuvien ja tekstin tekoon. Olen tähän mennessä käyttänyt ChatGPT:tä taustatyön tekemiseen Googlen ja muiden lähteiden rinnalla.