Miltä kuulostaisi saada käyttöösi rajaton määrä mielikuvituksellisia piirroskuvia käytettäväksesi? Tekoälyä käyttävät verkkopalvelut piirtävät jo varsin taidokkaita kuvaehdotuksia antamiesi ohjeistuksien pohjalta. Tämä artikkeli kokoaa aloittelijan näkökulmasta kokemukset kahden suositun kuvantekopalvelun (Dall·e 2 ja Midjorney) käytöstä. Kuinka helppoa kuvien teko on? Mitä etuja ja rajoitteita palveluissa on?
Dall·e 2
Dall·e 2 palvelussa itseäni kiinnosti etenkin mahdollisuus ladata palveluun omia kuvia, joita voidaan käyttää tekoälyn luoman kuvan lähtömateriaalina. Aivan ensimmäiseksi Dall·e 2 kuitenkin laittaa innokkaan testaajansa jonotuslistalle. Listalle kirjautuessa ei anneta tietoa siitä, kuinka pitkään odotus tulee kestaamaan. Itselläni jonotusaika syyskuussa 2022 oli reilun viikon.
Palvelu tarjoaa kuukauden kokeilujakson ajaksi 50 credittiä. Ensimmäisen kuvan tekeminen on helppoa: kirjoitat vain hakukenttään lausekkeen, jonka perusteella palvelu piirtää kuvaehdotuksia. Yhdellä creditillä saa neljä eri ehdotusta.
Tältä näytti lausekkeella “Person turns into character of a snake” (henkilö muuttuu käärmeeksi) syntyneistä kuvista mielestäni paras versio. Kuvasta voi pyytää tekemään uusia versioita, mutta uusien versioiden tekoon ei pysty antamaan tarkentavia ohjeita. Käytännössä siis voi olla helpompaa aloittaa alusta tarkemmalla hakulausekkeella, kun oivaltaa, miten omaa tahtotilaa tarkemmin voisi kuvata.
Palvelun “Muokkaa omaa kuvaasi” toiminto osoittautui vielä tässä vaiheessa pettymykseksi. Ajattelin voivani ladata palveluun vaikkapa oman kasvokuvani ja käärmeen kuvan ja pyytää yhdistämään niistä yksi kuva. Mutta kuvan muokkaus tarkoittikin lähinnä sitä, että kuvan reunoille tai kuvasta poistettuun osioon pystyi lisäämään sisältötietoista täytettä. Tällaisen kuvan sain esimerkiksi pyynnöllä lisätä kaislikon sekaan lintu.
Kokeilujakson jälkeen palveluun lisäcreditit maksavat 15 e / 115 credittiä.
Midjourney
Midjourney herätti kiinnostukseni viimeistään siinä vaiheessa kun kuulin ohjelmalla tehdyn kuvan voittaneen taidekilpailun. Kokeilemaan pääsi suoraan, mutta alku hieman säikäytti, sillä kuvia ei tehdäkään verkkosivustolla vaan Discord-palvelimella. Jos Discordin käyttö ei ole ennastaan tuttua, niin tunnusten luominen ja palveluun tutustuminen voi olla kynnys aloittelevalle käyttäjälle. Haluan kuitenkin rohkaista kokeilemaan, sillä itse kuvien teko on tosi hauskaa ja helppoa, kun ideasta saa kiinni.
Discordissa on #newbie -kanavia, missä aloittelijat pääsevät harjoittelemaan. Käytännössä kuvien tekoon tarvitaan vain komento /imagine ja sen jälkeen kuvaus siitä, millaisen kuvan haluat.
Palvelu tekee komentosi pohjalta neljä kuvaehdotusta, jonka jälkeen voit pyytää valitsemistasi kuvista joko parannellut tai tarkennetut versiot. Tässä ensimmäisen kierroksen kuvista paras lausekkeella “Person turns into character of a snake”
Paranneltu versio:
Neljän kuvaehdotuksen saaminen vie noin minuutin palvelun käyttöoikeudestasi. Uutena käyttäjänä saat 25 minuuttia latausaikaa ilmaiseksi ekalle kuukaudelle. Tämän jälkeen palvelu maksaa alkaen 10 e / kuukaudessa sisältäen 200 minuuttia / kuukausi.
Midjourney pystyy piirtämään kuvia myös sinne ladattujen valokuvien pohjalta, mutta tämän toiminnon käyttäminen vaatii hieman enemmän harjoittelua.
Viekö tekoäly kuvittajien työt?
Tekoäly tarjoaa jo nyt kohtuuhinnalla kuvituskuvia esimerkiksi blogiin, nettisivuille, somepostauksiin, taideprojekteihin. Etenkin kuvaideoihin, joiden valokuvaaminen olisi mahdotonta tai vaikeaa. Näen tekoälyllä tuotettujen kuvien ilmestyvän levynkansitaiteisiin ja kirjojen kansiin. Ensimmäisissä kokeilussa tosin kuvien koko ja resoluutio olisi riittänyt ehkä A5 kokoiseen painotyöhön, mutta voi olla etten vain oivaltanut, miten kuvista ladataan vieläkin isompia versioita lisäcredittejä vastaan.
Uskon, että edullisia kuvia etsivät eivät ole kuvittajien pääasiakkaita. Mutta tekoälyyn pohjautuvat palvelut voivat osaltaan jopa lisätä kuvittajien palveluiden kysyntää tai helpottaa heidän työtänsä versiokierroksia vähentämällä (ja täten vaikuttaa hinnoitteluun). Tekoäly kun voi auttaa kuvaidean keksimisessä tai sen ensimmäisen version esittelyssä. Esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa koetat kuvata pääsi sisäistä kuvaideaa piirtäjälle, graafikolle tai kuvaajalle, jonka pitäisi idea toteuttaa. Aikaisemmin jouduit turvautumaan sanalliseen kuvailuun, nyt tekoälyn luomista visuaalisista mallikuvista voi olla hyötyä. Ja koska kuvasta harvoin tulee täydellistä, voit tarvita hyvinkin ammattilaisen viilaamaan ideaasi eteenpäin.
Yhden kuvan tuottamiseen kuluu enemmän kuin yksi creditti ja kuvien hinta voi näin ollen nousta perinteisten kuvapankkikuvien tasolle. Mielenkiintoista nähdä, pisteyttääkö ja kehittääkö tekoäly tuotoksiaan esimerkiksi sen mukaan, mitä kuvia käyttäjät päätyvät lataamaan parempilaatuisina. Käykö niin, että kuvat alkavat muistuttamaan nopeasti tyyliltään toisiaan aivan kuten perinteisissäkin kuvapankeissa vai keksivätkö käyttäjät termejä, joilla tulokset yksilöityvät paremmin?
Mielenkiintoista pohdintaa aiheuttavat myös palveluiden käyttöön liittyvät tekijänoikeuskysymykset. Palveluista ladattuja kuvia saa vapaasti käyttää (myös kaupalliseen toimintaan), mutta niihin ei voi saada yksinoikeutta. Palvelu ei siis takaa, etteikö joku toinen käyttäjä voisi saada hyvinkin samanlaista lopputulosta aikaiseksi. Kuvittajille tämä tietenkin on hyvä uutinen: isot bränditalot ja mainostajat haluavat kuvia yksinoikeudella ja tällöin tekoälytuotokset eivät tule kysymykseen.
VERTAILU
Dall·e
+ Oma kuvahistoria löytyy palvelusta helposti
+ Käyttöliittymä on selkeä. Aloittelijan helppo kokeilla, kun tarvitsee vain kirjoittaa hakukenttään teksti, jonka pohjalta kuvia alkaa syntymään
– Käyttäjä joutuu odotuslistalle, eli käyttöönotto on hidasta.
– Kuvapyyntöjä ei pysty tarkentamaan eri versioita tehdessä
– Kuvat pettymyksiä (yksinkertaisia) ennakkomarkkinointiin verrattuna.
– Oman kuvan pohjalta tehtyjen kuvien muokkausmahdollisuus vielä hyvin rajallinen.
Palvelu tarjoaa kuukauden kokeilujakson ajaksi 50 credittiä. Kokeilujakson jälkeen palveluun lisäcreditit maksavat 15 e / 115 credittiä.
Midjourney
+ Palvelun saa käyttöön heti halutessaan
+ Kuvat ovat jo aloittelijallakin näyttävämpiä kuin Dall·en tekemät
+ Helppo valita monia eri kuvia työstettäväksi eteenpäin
– Toimii Discordissa. Jos tämän palvelun käyttö ei ole ennastaan tuttua, voi käytön aloitus tuntua hankalalta (vaikka ei se sitä oikeasti ole)
– Kuvapyyntöjä ei pysty tarkentamaan eri versioita tehdessä
? Oman kuvan pohjalta tehdyt kuvat ominaisuuksiltaan parempia kuin Dall·essa, mutta aloittelijalla voi olla kynnystä osata käyttää komentoja siten, että kuvien muokkaus onnistuu.
Neljän kuvaehdotuksen saaminen vie noin minuutin palvelun käyttöoikeudestasi. Uutena käyttäjänä saat 25 minuuttia latausaikaa ilmaiseksi ekalle kuukaudelle. Tämän jälkeen palvelu maksaa alkaen 10 e / kuukaudessa sisältäen 200 minuuttia / kuukausi.
Lue lisää tekijänoikeuskysymyksistä:
Testaa palveluita maksutta:
https://www.midjourney.com/home/