Venla Ilona Blom on monipuolinen vokalisti, säveltäjä ja esiintyvä taiteilija. Hän on Suomen ainoa naispuolinen ammattitason beatboxaaja ja yksi ympäri maailmaa keikkailevan folk hoppia esittävän Tuuletar-lauluyhtyeen perustajajäsenistä. Tuuletar on palkittu EMMA-gaalassa vuonna 2017 vuoden etnoalbumista ja vuonna 2019 Etnogaalassa vuoden kansainvälistyjänä. Tässä haastattelussa Venla kertoo siitä, miten kansainvälinen musiikkiura sai alkunsa ja millaiset asiat ovat ohjanneet omia taiteellisia valintoja uran eri vaiheissa.
Jazz-laulajasta etnomusaa tekeväksi beatboxaajaksi
Ammattimuusikon opinnot alkoivat Joensuun AMK:ssa, jossa Venla opiskeli laulua ja laulupedagogiikkaa. Opinnot jatkuivat vuosina 2011-14 Tanskan Århusin kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa jazz-lauluun keskittyen. “Jazzin kieli kiehtoi ja haastoi ja olin viettänyt jazzlaulun ja -musiikin parissa jo vuosikausia. Kolmantena opiskeluvuotena Tanskassa kuitenkin havaitsin, etten enää nauttinut siitä musiikista ja niistä piireistä, joissa olin vuositolkulla pyörinyt. Koin ajoittain ilmapiirin ympärilläni sellaiseksi, että jatkuva oman osaamisen todistelun tarve ahdisti. Tajusin myös, etten enää pitkään aikaan ollut halunnut sitä uraa, jota olin rakentamassa. Tuntui, ettei minulla ollut sille mitään annettavaa” hän kertoo uransa käännekohdasta ja jatkaa:
“Samanaikaisesti minulla oli ollut Suomessa pari nykykansanmusiikkiyhtyeen virtelmää. Siinä maailmassa minua kiehtoi yhdessä tekeminen, yhteisöllisyys ja perinteistä ammentaminen. Halusin lähteä äänenkäytölliselle tutkimusmatkalle testaamaan, miten äänen rajapintoja voi venyttää ja miten eri perinteistä kumpuavat laulutekniikat voivat rikastuttaa omaa ilmaisua”.
Tuuletar syntyi vuonna 2011 Tanskassa opiskelukavereiden kesken. “Huomasimme, että meitä pyydettiin laulamaan nimenomaan suomeksi. Aloin itsekin nähdä oman kielemme uudella tavalla erilaisena ja kiinnostavana.” Ensimmäinen Tuulettaren keikka oli paikallisen musiikkikoulun päiväfestareila. “Koimme hetkellisen epävarmuuden lavalle loikatessamme, kun huomasimme yleisönä olevan lähinnä 15-vuotiaita hevaripoikia. Laitoimme kuitenkin itsemme täysillä peliin. Etnoa ja moderneja elementtejä kuten beatboxausta yhdistelevä musamme upposi yleisöön. Alusta alkaen live-esiintymisten energia on ollut valttikorttimme”, Venla kuvaa yhtyeen syntyhetkiä.
“Tehtyäni päätöksen jazzmusiikkippintojen lopettamisesta näin edessäni avonaisen oven – en miettinyt mitä menetän vaan mitä haluan. Hain maisteriopintoihin Sibelius-Akatemian maailmanmusiikin koulutusohjelmaan. Se oli elämäni paras päätös ja sitä seurasi elämäni parhaat opintovuodet.”
Kansanmusiikista ponnistaen kansainväliseen uraan
Tuuletar on neljän laulajan (Venla Ilona Blom, Sini Koskelainen, Johanna Kyykoski, Piia Säilynoja) ja vaihtuvan äänisunnittelijan muodostama yhtye. Musiikki yhdistää suomalaisia ja pohjoismaisia kansanmusiikkiperinteitä maailmanmusiikkiin ja beatboxaukseen. Äänimaailmat vievät pohjoisen metsiin, tunturipuroille ja routaisten peltojen laidoille mutta yhtälailla musiikki sykkii klubeilla, festarilavoilla ja suurkaupungin sykkeessä. Vuonna 2016 julkaistu esikoisalbumi “Tules Maas Vedes Taivaal” nousi kuukausiksi kansainvälisten maailmanmusiikin soittolistojen kärkikymmenikköön. Vuonna 2017 HBO:n huippumenestynyt tv-sarja Game of Thrones osti kansainväliset oikeudet “Alku” kappaleen käyttöön ohjelmasarjan mainosvideossa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana yhtye on kiertänyt keikkailemassa jo liki kolmessakymmenessä eri maassa, viidellä mantereella.
“Voi sanoa, että olemme tehneet keikkoja kenkäkaupasta kirkkoon ja festarilavoilta presidentinlinnan. Mietimme etukäteen ennen jokaista keikkaa, millainen juuri tämä esiintyminen tulee olemaan. Mihin olemme menossa, ketä on yleisönä, miten puhumme ja esiinnymme. Työhön kuuluu se, että aina haluaa parantaa ja kehittää, mutta lopulta tärkeintä on kuitenkin osata ja uskaltaa olla läsnä yleisölle täydellisen keskeneräisenä. Taito hämmästyttää mutta inhimillisyys on se, mikä menee ihon alle”, Venla summaa.
Esiintyjänä Venla kertoo miettineensä miten energiaa saadaan ulos ja välitettyä yleisölle. “Paras neuvo minkä olen entisenä jännittäjänä saanut tuli klassisen laulun opettajaltani Ritva-Liisa Korhoselta. Hän muistutti, että lavalle loikkaavan esiintyjän tehtävä ei ole ajatella ‘Olen tässä, ottakaa!”, vaan hänen pitää myös imeä energiaa yleisöstä itseensä. Tällöin energia kiertää tilassa orgaanisemmin yleisön ja esiintyjien välillä. Tämä poistaa myös paineen siitä, että itsellä esiintyjänä pitäisi olla kaikki maailman energia jaettavana. Voin mennä lavalle energisoitumaan.”
Tuuletar on jäämässä kevään 2023 keikkojen jälkeen yli vuoden keikkatauolle. Mitä tämä merkitsee yhtyeen jäsenille?
“Tasapainottelu kansainvälistä uraa tekevän yhtyeen ja muiden projektien välillä on vaikeaa. Tuulettarelle tehdään keikkabuukkauksia jopa 2–3 vuoden päähän. Muut työt ja projektit tehdään niiden ympärillä. Välillä on joutunut sanomaan “ei” myös isoille unelmille, koska on ollut jo bookattuna. Tässä pitää jatkuvasti kuunnella jokaisen meistä itseään ja omia tarpeitaan. Meidän pitää saada sanoa myös “kyllä” uusille asioille”, Venla rohkaisee ja kertoo tauon mahdollistavan uudenlaisia alkuja.
Unelmat ja genret saa muuttua matkan varrella
Musiikkibisneksessä esiintyjillä voi olla paineita näyttäytyä helposti esiteltävänä ja myytävänä pakettina. Venlan on kuitenkin mahdoton vastata yhden lauseen hissipuheella kysymykseen siitä, kuka hän on ja millaista musaa hän tekee. Hän haluaa omalla esimerkillään osoittaa, ettei tiukka kategorisointi ole ainoa tie musa-ammattilaisuuteen.
“Olen työllistänyt itseni muusikkona ja esiintyvänä taiteilijana viimeiset 15 vuotta. Joku näkee minut säveltäjänä, toinen kansanmuusikkona ja kolmas beatboxaajana. En pyri enkä pysty asettumaan vain yhteen valmiiseen pakettiin. Ammatti-identiteettini pitää sisällään valtavan skaalan erilaisia rooleja, asioita, osaamista ja projekteja.
Oman äänen löytämisen ja kokeilujen tuomia tuloksia tullaan kuulemaan Venlalta jatkossakin ja vielä tämän vuoden aikana uuden soolomateriaalin muodossa. Näin hän kuvaa tekemistään tällä hetkellä:
“Viimeisen puolentoista vuoden aikana olen löytänyt itsestäni sen säveltäjän, joka on tosi kauan halunnut päästä ulos luomaan. Päätinkin viimeisintä sävellystyötä aloittaessani, että nyt en laita mitään rajoituksia tai ennakko-odotuksia tekemiselle, vaan katson millaista musaa tulee ulos. Vaikka ääni on pääinstrumenttini, sen ei tarvitse koko ajan olla keskiössä. Tulevan albumini sävellyksissä puolessa biisejä ei ole sanoja, ääni on välillä solistina ja välillä osa kudosta. Mukana on paljon jousia ja kuoro-osuuksia. Olen nauttinut tästä prosessista. Siinä on uudelleenviehätystä, valtava ihana uusi leikkikenttä, jossa pääsee tekemään kokeiluja. Haluan tehdä soolomusaa omilla ehdoilla ja saada musiikillisesti täyden autonomian. En ole tilivelvollinen kenellekään. Nyt kun albumi on valmistumassa, en näe mitään mahdollisuutta, että minulla olisi vain yksi genre.
Nykyaikainen musiikin kuluttaminen striimeineen ja somepresensseineen mahdollistaa onneksi myös sen, että artisti voi aina luoda itsensä uudestaan. On hienoa, jos on oma rajattu soundi, polku ja imago, mutta se ei ole ainoa vaihtoehto. Uskon etsimiseen ja kokeiluun. Kokeilujen kautta on helpompi löytää oma ydinjuttu, joka loksahtaa ja tuntuu omalta. Minun ytimeni on tosin aina liikkeessä.”
Venla Ilona Blom viimeistelee parhaillaan debyyttialbumiaan ja aloittaa syksyllä kaksiosaisen näyttämöteoksen säveltämisen, jossa hän on Koneen Säätiön kaksivuotisella apurahalla. Tuuletar on keikkatauolla loppuvuoden 2023 ja julkaisee kolmannen studioalbuminsa vuonna 2024. Ota seurantaan sekä @ venlailonablom että @ tuuletarband .