Rakastan muistikirjoja, listoja, kynä kädessä ideointia. Olen kirjoittanut päiväkirjaa seitsemän vuotiaasta alkaen ja tallentanut muistikirjojen sivuille lukuisia suunnitelmia, unelmia ja mielen purkua hankalissa tilanteissa. Kirjoittaminen vapauttaa tilaa muististani ja auttaa tilanteissa, joissa jäisi helposti kelaamaan ajatuksissa ympyrää. Kun asiat on kirjattu paperille, niitä ei tarvi samalla tavoin enää kelata mielessään. Siksi olen tietenkin ollut iloinen bullet journal -termin myötä kasvaneesta muistikirjainnostuksesta, mutta…

Muistikirjan tulisi palvella, ei turhaan työllistää sinua

Youtube on täynnä jopa tuntien mittaisia ohjevideoita siitä, miten sinun on ”rakennettava” bullet journal -muistikirjasi, jotta teet asioita ”oikein ja tuloksia tuovasti”. Minusta jokaisen kannattaisi ennen puuhaan lähtöä miettiä, mihin asioihin muistikirjaa haluaa käyttää ja missä asioissa muut työkalut ovat arjessa näppärämpiä.

Itse en esimerkiksi tajua, miksi olisi järkevää:

  • käyttää aikaa kalenterinäkymien piirtämiseen viikosta ja kuukaudesta toiseen, kun kalentereita on valmiina tarjolla niin paperisina kuin elektronisinakin. Itselläni ainakin kännykän kalenteri on paljon muistikirjan kalenteria kätevämpi. Voin sähköposteista suoraan saada kalenterimerkinnät talteen, muutokset eivät vaadi pyyhekumin käyttöä ja kalenteri on aina taskussa mukana.
  • koota pitkiä tehtävälistoja muistikirjaan ja sitten siirtää niitä viikko- ja kuukausinäkymästä toiseen käsin kirjoittaen listaa kopioimalla. Nämäkin tallentuvat ja muokkaantuvat paljon kätevämmin kännykän tehtävälistasovelluksissa kuten vaikkapa maksuttomassa Google Keepissä.
  • ylläpitää tapojen mittaamiseen tarkoitettua ”habit trackeria” muistikirjassa. Kokeilin tätä, mutta eihän muistikirjaa tullut kuljetettua aina mukana ja sitten unohtuivat asioiden merkkaamiset. Kännykässä on paljon kätevämpiä sovelluksia tähän tarkoitukseen.
  • tavoitesäästämisen laskelmat. No, ehkäpä isossa kuvassa voi kuvata vaikkapa etenemistä visuaalisesti, mutta itse laskelmat tekisin kyllä taulukkolaskentaohjelmassa.

 

Oman Bullet Journal -muistikirjani lempiosiot

Muistikirjan pitämisen voi aloittaa ihan kevyesti vaikka yhdestä itselle merkityksellisestä asiasta ja kokeilla palanen kerrallaan, mikä toimii ja mikä ei. Kätevää on hankkia valmiiksi sivunumeroitu muistikirja ja varata siitä pari ensimmäistä aukeamaa sille, että pystyy kirjoittamaan ylös sisällysluetteloa siitä, mitä osioita mistäkin kohtaa muistikirjaa löytyy.

Tässä vinkiksi oman muistikirjani lempiosiot, joiden ylös kirjaamista aion jatkaa ensikin vuonna:

  • Onnistumiset ja hyvät hetket. Tämä on aukeama, jonka ensimmäiselle sivulle kirjaan pieniä arjen onnenhetkiä. Näitä voivat olla vaikkapa tapaaminen ystävän kanssa, aurinkoinen päivä tai jokin uusi positiivinen oivallus. Aukeaman toiselle sivulle puolestaan kirjoitan ylös toisten ihmisten itselleni lausumia rohkaisevia sanoja tai onnistumisia tavoitteissani. Käytännössä olen kirjannut ylös esimerkiksi sen, jos tekemäni musiikkikappale striimaa jonkin tuhatluvun täyteen, saan positiivista palautetta työstäni tai rohkaistun tekemään jotain poikkeuksellista. Näihin sivuihin on ihana palata niinä päivinä kun tuntuu ettei mikään suju niin kuin toivoisi tai tuntuu, ettei ole saanut mitään aikaiseksi.

  • Vapaat ajatukset. Tämä on eniten perinteistä päiväkirjaa muistuttava osio. Mutta ilman painetta, että pitäisi raportoida kunkin päivän tekemiset tai tekemättä jättämiset. Tämä on osio, jonne kirjoitan vain silloin kun jotain mielessä sattuu olemaan.
     
  • 3 tavoitetta. Kuten edellä sanoin, pidän pidemmät tehtävälistat tallessa tietokoneellani ja kännykässä, mutta kirjaan joka sunnuntai muistikirjaani seuraavalle viikolle kolme tärkeintä tehtävää. Samalla summaan myös kuluneen viikon osalta, ovatko aikaisemmat tavoitteet täyttyneet. Kirjaan myös ylös, jos on tullut tehtyä jotain muuta merkityksellistä kuin mitä olin hoksannut tavoitteeksi asettaa.

  • 100 torjuntaa. Kirjaan ylös aina kun uskalla tehdä jotain sellaista, minkä arvelen johtavan ”Ei” -vastaukseen. Tämän rohkeuskokeilun harjoittelusta olen kirjoittanut ihan oman blogipostauksensa. Suosittelen kokeilemaan, jos koet usein aristelevasi turhaan.

  • Rivi lyriikkaa. Jossakin vaiheessa törmäsin siihen, että vaikka olen laulunkirjoittaja, monet muut kiinnostuksenkohteet ja vastuut saattavat ajaa tilanteeseen, jossa huomaan, etten ole kirjoittanut pariin viikkoon yhtään laulua. Mietin, mikä olisi pienin mahdollinen kontribuutio sille, että kirjoitan lauluja joka päivä. Päätin, että se on rivi lyriikkaa. Aamuteetä nauttiessani tartun kynään ja kirjoitan ilman suurta itsekritiikkiä jotain yhden lauseen verran. 

    Kun aukeama tuli täyteen, päätin käydä kirjoittamani rivit läpi ja merkkasin ne, joissa voisi olla ideaa kehitellä eteenpäinkin. Siirsin nuo lauseet tekstinkäsittelyohjelmaan ja pyrin kirjoittamaan kunkin valitsemani lauseen ympärille ajatuksia, ideoita ja lisälauseita.  Näin ihan huomaamatta syntyikin jo monta uutta säkeistöä, joita voin hyödyntää tulevissa biisisessioissa.

Mielelläni kuulen muiden muistikirjanpitäjien kokemuksia siitä, mikä toimii ja mikä ei. Muistikirjaani mahtuisi nimittäin vielä lisää lempiosoita.