Rewrite next chapter -blogin etusivukuvaJuttu sisältää mainoslinkkejä WordPress-kotisivupalveluun. Mainoslinkit on merkattu *-merkinnällä.

Paljastan sinulle nyt, miten rakensin yhdessä viikonlopussa ja alle satasen maksamalla uuden blogin. Haluan kannustaa sinuakin rohkeasti kokeilemaan oman sivun rakentamista, jos koet sellaiselle tarvetta olevan tai haluat kokeilla blogin kirjoittamista. Perus blogin tai vaikkapa artistisivun rakentaminen ei vaadi koodaustaitoja.

Aloita miettimällä rautalankamalli sivustosi sisältöelementeille ja rakenteelle

Sinulla on varmaan mielessäsi jo kuva siitä, mitä asioita uudella sivullasi pitäisi olla? Aloita kotisivun hahmottelu piirtämällä paperille tai vaikkapa Power Pointilla tai piirrosohjelmalla karkea kuva siitä, millaisista palasista sivusi rakentuu. Tässä on esimerkki siitä, miltä tällainen hahmotelma voisi olla vaikkapa blogia miettiessä:

 

 

Ja tässä puolestaan artistiprofiilin etusivuhahmotelma:

Miksi tällaisen kuvan piirtäminen on hyvä tapa aloittaa sivuston rakentaminen:

1. Sinun tulee kuvattua sivustoa koskevat perustarpeet muotoon, josta joku toinenkin oivaltaa sanallista ilmaisua helpommin, mitä ollaan tekemässä
2. Sinun on helpompi valita itsellesi sopiva kotisivun pohjamalli (template), kun tiedät, mitä palasia sivullesi tarvitset. Jos et ole miettinyt asiaa omista lähtökohdistasi, saattaa käydä niin, että jonkin sivupohjan upeat mallikuvat houkuttavat valitsemaan sivupohjan, joka ei sitten palvelekaan tarpeitasi.
3. Tulet huomaamaan jo tätä rautalankamallia piirtäessäsi asioita, joita pitää huomioida ja miettiä. Kerää näistä asioista listaa!

Esimerkki 1: Asioita, joita tulee mieleen blogirunkoa katsoessani
Tajuan, että minun pitää miettiä, montako nostopaikkaa blogeista etusivulle tulee. Ovatko ne viimeisimmät kirjoitukset vai aihepiirien mukaan järjestetyt? Entä miten lukija voi löytää häntä kiinnostavat aiheet, jotka eivät mahdu etusivun nostopaikoille? Pitääkö sivustolle rakentaa ylänavigaatio aihepiireittään, nostaa kategoriat postausten viereen esille valittavaksi vai tarjotaanko jonkinlainen hakukenttä. Eikö sivuilla ole yhteystietoja?

Esimerkki 2: Asioita joita tulee mieleen artistisivua katsoessa
Onko minulla artistisivun pääkuvaksi sopivaa kuvaa? Riittääkö muutaman rivin kuvaus vai pitäisikö olla sivu, josta löytyy tarkempi esittely ja bio? Jos sijoita biisien kuuntelumahdollisuuden ja keikkakalenterin rinnakkain, miten ne järjestyvät mobiilinäkymässä? Olisiko hyvä nostaa jonnekin myös kuulijoiden ja yhteistyökumppaneiden kommentteja, miten ja minne? Entä kuvia ja videoita keikoilta?

Kaikkiin kysymyksiin ei tarvitse olla heti vastauksia. Tärkeämpää on se, että sinulle itsellesi selkeytyy, mitä osioita ainakin tarvitset sivullesi ja mikä taas menee “kiva juttu, muttei välttämätön eli voidaan toteuttaa myöhemmässäkin vaiheessa” -listalle.

Ideoita sivustosi rakenteeseen voit myös saada katselemalla, millaisia sivupohjia on valmiina tarjolla. Tässä esimerkiksi erilaisia *WordPress-sivupohjia, joita hyödyntämällä pääset pienin muokkauksin eteenpäin oman sivustosi kanssa.

Tarvitset sivulle nimen ennen rakentamisen aloittamista

Sivuston rakentamisen alussa varataan sivustolle domain-osoite. Esimerkiksi tämän sivuston domain-osoite on helijarvenpaa.fi. Nimen valinta voi tuntua vaikealta, mutta tässä muutamia asioita joita kannattaa pohtia nimeä valittaessa:

  1. Hyvä nimi kertoo jotain siitä, mitä sivusto käsittelee. Kannattaa kuitenkin välttää nimeä, joka on pelkkä yksittäinen yleiskielen sana, koska silloin kilpailet monia tuota aihetta käsitteleviä sivustoja vastaan hakutuloksissa. Kokeile tilalle vaikkapa yllättävää kahden sanan yhdistelmää. Testaa selaimen incognito tilassa, mitä jo nousee esille Googlesta valitsemalla nimellä hakiessasi. Jos nimi on jo tunnetun tahon käytössä vaikkapa sisällöissä, sinun voi olla vaikea nousta hakutuloksissa esille.
  2. Aiotko saada sivustollesi kävijöitä somepalveluiden kautta? Tarkista niiden somepalveluiden osalta, joita aiot käyttää, onko ajattelemasi käyttäjänimi vapaana. Kannattaa varata nimet itselle samantien!
  3. Jos sanot sivuston nimen, onko kuulijan helppo päätellä, miten nimi kirjoitetaan? Onko nimi helppo muistaa?
  4. Tarkista onko verkkosivun osoite vapaana. Tarkistaminen onnistuu esim. osoitteessa https://www.godaddy.com/. Älä kuitenkaan etene suoraan domainin ostoon, sillä monilla domainien tai verkkosivualustojen myyjillä on pakettitarjouksia, joissa saat edulliseen vuosihintaan sekä sivuston, domainin että sivuston hostauksen.
  5. Kun sinulla on valmiina idea sivuston rakenteesta ja nimestä, voit edetä sivuston rakentamiseen.

Riittääkö ilmainen vai kannattaako vähän maksaa verkkosivusta?

Olet varmaan nähnyt mainoksia verkkosivun rakennuspalveluista, jotka pystyttävät sivusi hetkessä AI:n avulla? Tällaiset palvelut voivat olla toimivia sivuston ensimmäisen version hahmotteluun, jos

  • sivustosi on hyvin yksinkertainen
  • valmis ehdotettu pohja käy sellaisenaan tarkoituksiisi
  • haluat käyttää mahdollisimman vähän aikaa sivuston rakentamiseen.

Huomioi kuitenkin, että näillä “helposti ja nopeasti” -palveluilla on usein rajoituksensa. Ensinnäkin “ilmainen sivusto” harvoin sisältää esimerkiksi omaa domain-osoitetta. Lisäksi sivuston muokattavuudessa voi olla rajoitteita. Olen esimerkiksi testannut sivustoa, joka väittää generoivansa sivumallin tekstipromptin pohjalta, mutta testieni perusteella väitän, että oikeasti palvelulla on muutama valmis sivupohja, joita se tarjoaa jokaiselle testaajalle. Eli et saa oikeasti tarpeidesi mukaan räätälöityä pohjaa. Palveluiden välillä on myös eroja sivuston nopeudessa, joka on Googlen hakukoneelle tärkeä mittari siinä, miten ylös sivusto hakutuloksissa nostetaan. Näistä syistä itse suosin suosituimpia verkkosivualustoja kuten *WordPressia ja Squarespacea. WordPressissä on myös se hyvä puoli, että jos jossain vaiheessa tarvitset teknisempää osaajaa avuksesi, osaavia freelancereita on helppo löytää, koska kyseessä on maailman suosituin blogialusta, josta monilla tekijöillä on kokemusta. Ja näiden tunnetuimpien alustojen osalta myös tutoriaaleja on hyvin tarjolla asioiden itseopiskeluun.

Itse päädyin ostamaan GoDaddyn kautta paketin, joka sisältää WordPress-sivuston, domainin ja hostingin. Hinta ensimmäiselle vuodelle oli 72 euroa. Kannattaa kuitenkin eri palveluntarjoajia vertaillessa huomioida myös kulut pitkällä aikajänteellä. Esimerkiksi GoDaddylla ensimmäisen vuoden jälkeen automaattinen palvelun uusiminen kohottaa hintaa lähes satasella, joten toisesta vuodesta eteenpäin sivuston kulut ovat liki 200 e vuodessa. Sivuston siirtäminen toiselle houstaajalle on kuitenkin täysin mahdollista, joten itse ainakin ekan vuoden lähestyessä maalia vertailen palvelupaketteja uudestaan ja teen sitten päätöksen siitä, jatkanko tällä paketilla vai siirrynkö toisaalle.

Tällainen omasta 72 euron blogistani tuli yhden illan työllä:

Rewrite next chapter -blogin etusivukuva

https://rewritenextchapter.com/

Oliko tästä artikkelista sinulle hyötyä? Vai tuleeko mieleesi muita hyviä aloittelijalle sopivia vinkkejä verkkosivujen rakentamiseen?