Rafael Elivuo on kymmenillä kulta- ja platinalevyillä palkittu tuottaja ja A&R Manager Kaiku Entertainmentilta. Hän on tuottanut ja kirjoittanut hittibiisejä mm. Juha Tapiolle, Laura Voutilaiselle, Isac Elliotille ja ABREUlle.

Millaisia vinkkejä antaisit innostuneelle musantekijälle, joka miettii, miten saisi biisinsä läpi kuuluville ja musauransa nousuun?

“Läpilyönti on vaikeaa, koska uran alussa ei todennäköisesti vielä osaa tarpeeksi asioita, eikä myöskään ole tarjolla selkeää polkua eteenpäin. Voi päätyä ajattelemaan, että aina on joku taitavampi, kauniimpi tai menestyksekkäämpi edelläsi”, Rafael aloittaa. Pian puhe kääntyy kuitenkin ominaisuuksiin, jotka nostavat musiikintekijän esiin.

“Läpi pääseviä yhdistää oma aktiivisuus ja oman työn johtajuus. Se, että uteliaasti ja rohkeasti kehittää omia musantekotaitoja yhteistyössä toisten kanssa”, Rafael toteaa ja kehottaakin hakeutumaan mukaan erilaisiin musantekijöiden yhteisöihin.

Altista itsesi yhteistyölle ja palautteelle

Rafaelin mielestä on luontevaa, että aluksi voi olla vaikea määritellä sitä mitä itse on musantekijänä. Hän kannustaa kokeilemaan erilaisia yhteistyökuvioita muiden musauran kanssa samassa vaiheessa olevien kanssa ja tekemään lisää niitä asioita mitkä tuntuvat toimivan.

“Yhdessä tekemällä biisin synnyttämistaidot kehittyvät. Kun soitat biisejäsi jollekin toiselle, alat yhtäkkiä itsekin huomaamaan kappaleista uusia asioita. Ja toisaalta voi vaikkapa selvitä, että jokin itsesi huonoksi tuomitsema aihio saakin toisen syttymään ja kehittämään ideaa eteenpäin. Älä siis haudo biisi-ideoitasi yksin”, Rafael opastaa ja muistuttaa että iso osa musantekijyyttä on myös se, miten osaa tehdä yhteistyötä ihmisten kanssa.

Tunne itsesi musiikintekijänä ja lyö ainutlaatuisuutesi peliin

Moni tuskailee myös sen kanssa, miten kiteyttää ja esitellä omaa musantekijyyttään. Miten neuvoisit tässä asiassa?

“Ihmiset tuntevat itsensä yllättävän huonosti. On tärkeää tietää, mitä musaa haluaa tehdä. Jokaisella on oma yksilöllinen musiikillinen DNA, joka syntyy siitä musasta, minkä kanssa on elämässään kasvanut. Ja tämä yksilöllinen musatyyli on se asia, jonka musantekijä tuo mukanaan uusiin luomissessioihin”, Rafael kuvailee.

Näin Rafael ohjaa lähtemään löytöretkelle kohti oman musiikillisen DNA:n kiteytystä:

  • Listaa suosikkibiisisi.
  • Selvitä, mitkä niistä ovat viisi suurinta hittiä (vertaile esim. Spotify-striimikertoja)
  • Kuvaa mikä näissä viidessa kappaleessa on se juttu, joka niissä puhuttelee ja nousee esiin.
  • Mieti miten nämä asiat näkyvät omassa musassasi tai siinä mitä haluat tulevaisuudessa tehdä.

Millainen on sinun ainutlaatuinen musiikillinen DNA:si?

Tämä juttu pohjautuu Rafael Elivuon Open Creative Housen tilaisuudessa huhtikuussa 2022 pitämään puheenvuoroon.