Helsingin Käpylässä raitiovaunulinja 1:n päätepysäkillä sijaitsee kahvila, jonka ikkunalaudalla lepää vetopasuuna. Kahvila Saurahuoneeseen sisään astuessa vastaan tulee kotoisa korttelikahvilan tunnelma. Kahvilan sisustus on koottu lähialueen asukkaiden vanhoista tavaroista. Myyntivitriinin vierellä on samovaari ja ylähyllyillä koristeellisia posliinisia kerrosvateja. Tämä ei kuitenkaan ole pelkästään suloinen pikku kahvila, vaan osa isompaa unelmaa.

Kahvilan takahuoneesta aloitti musiikkiagentuuri Saura Booking Agency, joka sekä kahvilan että agentuurin kasvettua on saanut siirtyä isompaan liiketilaan samassa talossa. Yhtiö edustaa urbaaneja kansanmusiikki- ja pop-artisteja sekä kansainvälisesti että kotimaassa. Missiona Saura Booking Agencylla on ylläpitää aineetonta kulttuuriperintöä ja edistää kulttuurisesti kestävää kehitystä. Kahvila toimii paitsi naapuruston tapaamispaikkana myös taideyhteisön olohuoneena. Toimitusjohtaja Johanna Sauramäki lupautui kertomaan, miten hän on onnistunut luomaan itselleen tämän unelmiensa työn. Kuinka paljon oman urapolun rakentamisessa on kyse rohkeudesta, onnekkaista sattumista tai siitä, että idea on tarpeeksi inspiroiva, jotta muutkin uskovat siihen?

Kalareissu johti unelmien uralle loikkaamiseen

Keskikesällä vuonna 2011 Johanna oli kalareissulla Inarissa. Teltan pystytyksen ja harjusten virvelöinnin jälkeen askel johti illalla paikalliselle hotellille, jossa oli luvassa illanvietto-ohjelmaa juhannustunnelmissa. Paikalla oli lähinnä paikallisia asukkaita ja etenkin saamenkielisiä, olivathan esiintymisvuorossa heidän omat tähtensä, arktista folkkia pohjoissaamen kielellä esittävä duo Niilas Holmberg ja Roope Mäenpää.
– Esitys oli ainutlaatuisen taianomainen. Haltioiduin heidän esiintymisestään. Samalla hetkellä tiesin, että haluan auttaa heitä musiikkiurallaan. Se kokemus muutti elämäni, Johanna kertoo.

Johanna pyysi esiintyjiltä mukaansa levyn luvaten promota sitä pääkaupunkiseudun medioille.
– Minulla oli aikaisempaa kokemusta vain kuorotuotantojen ulkomaankeikkojen järjestämisestä. Mutta olin niin vakuuttunut kaksikon taidoista, että kävelin levyn kanssa radioasemille promotakseni Niillasta ja Roopea. Lokakuussa Hesari kirjoitti sivun jutun duosta ja silloin päätin, että tämä on nyt mun työ.

Ja niin Johanna jätti yli nelikymppisenä turvallisen kuukausipalkan ja työnsä mainosgraafikkona mainostoimistossa. Elämä tuli pistää uusiksi, erota väljähtäneestä liitosta, luopua asunnosta ja autosta sekä minimoida kulut ja keksiä vielä itselleen sivutyötä, joka mahdollistaisi musiikkialalle siirtymisen. Hän muutti kommuuniin Hakaniemeen ja perusti oman toiminimen.
– Mietin, miten voisin ansaita rahaa peruselämiseen, kun musa-agenttinahan minulla ei ollut vielä ensimmäistäkään sopimusta tehtynä. Halusin yhdistää jotenkin graafikko-osaamiseni kahteen muuhun omalta tuntuvaan juttuun: ruokaan ja musaan.

Pikku catering-keikoista isommille lavoille

Alkuun musa-agentuurin kanssa päädyttiin myymään pienemmille yrityksille tapahtumia, joihin tuotiin mukaan musiikkia ja catering. Keikkamyyjänä Johanna toimi aluksi itselleen ja ystävilleen. Ensimmäisiä Sauramusiikki tmi:n asiakkaita olivat kavereitten bändit, Philomela-kuoro, Johannan omat ja hänen poikansa bändit.

Vuonna 2014 elämänmuutoksen käyntiin potkaissut Niilas Holmbergin ja Roope Mäenpään duo tuli keikalle Helsingin Semifinaaliin kvartetiksi muuntautuneena. Mukana kokoonpanossa olivat perkussionisti Teho Majamäki ja saksofonisti Linda Fredriksson.
– Keikka oli jälleen kerran mieletön! Halusin niin kovasti olla mukana auttamassa, että vakuutin yhtyeen aloittamaan virallisen yhteistyön kanssani. Juristiystäväni auttoi laatimaan sopimukset.
Näin alkoi agentuuribisneksen matka kohti Saura Booking Agencya.

Pian ensimmäisen sopimuksen teon jälkeen Johannan ystävät saivat houkuteltua hänet Espan lavalle kuuntelemaan vocal folk poppia esittävää Tuuletar-yhtyettä.
– Heidän live-esiintymisensä vangitsevuus oli niin voimakas, että vaikka olin tullut paikalle ilman ennakkoaikomuksia, en voinut olla innostumatta ja tarjouduin auttamaan heitä kansainvälistymisessä. Uskon vahvasti siihen, että asiat pitää tehdä silloin, kun ne tuntuvat oikealta. Tuulettaren kanssa yhteistyö on jatkunut nyt jo yli kymmenen vuotta, Johanna iloitsee.

Samaan aikaan muitakin palasia elämässä alkoi loksahtelemaan uusille paikoilleen. Uusi parisuhde toi mukanaan muuton kommuunista Kallioon. Kasvavalle yritystoiminnalle tila löydettiin Kalasatamasta, josta löytyi varasto- ja keittiötilaa catering-toiminnalle.

Selviytymisestä hyvän mielen saarekkeeksi

Parissa vuodessa oli selvää, että Johanna oli rakentanut itselleen uuden uran. Oli aika löytää pesäpaikka, jossa pystyttäisiin yhdistämään kaikki tekeminen saman katon alle. Idea omasta Saurahuone-kahvilasta yhdistettynä cateringia hoitavaan ammattikeittiöön sekä Saura Booking Agencyn toimitiloihin eteni toteutukseen, kun taloyhtiö Käpylästä etsi vuokralaista kivijalkaliiketilaan

– Tila oli juuri sopiva meille, mutta siihen piti tehdä iso remontti. Ajattelimme säästävämme rahaa tekemällä suurimman osan remontista itse. Tuo remonttivuosi oli kaamea. Remontista alunperin isomman tarjouspyynnön saanut remonttiyhtiö teki toiminnallaan selväksi, ettei ollut heidän etunsa mukaista edistää omaksi tehtäväksemme valitsemiemme asioiden eteenpäin saamista. He siis suorastaan hankaloittivat tekemistämme työvaiheiden järjestystä sotkemalla ja remonttivälineistöä esteeksi jättämällä

Väsytystaistelun jälkeen kahvila Saurahuone avasi ovensa kesällä 2018. Kahvila haluaa olla vastaisku massatuotannolle ja ketjuravintoloiden maailmanvalloitukselle. Pienessä keittiössä valmistetaan laadukkaista raaka-aineista lounaat ja kahvilatarjoilut. Suosioon nousivat ensin kerrosvatibrunssit ja sittemmin ravintolatoiminta on laajennut jo kymmenen henkeä työllistäväksi kokonaisuudeksi.
– Koen niin, että jollei voi pelastaa koko maailmaa, voi levittää pieniä hyvän mielen saarekkeita sinne tänne. Ja sellainen, hyvän mielen saareke, Saurahuone meille on, Johanna summaa.

Vain puolitoista vuotta myöhemmin edessä oli kuitenkin jo uusi selviytymistaistelu.
– Olin Tuulettaren kanssa keikkareissulla Uudessa-Seelannissa kun tietoa koronan leviämisestä myös Suomessa alkoi tulla. Ilo kansainvälisestä menestyksestämme muuttui omalla kohdallani istumapaikaksi viimeisellä Aucklandista kohti Dohaa lähteneellä lennolla, Johanna muistelee.

Tuulettaren jäsenet, jotka olivat jäämässä vielä lomalle keikan jälkeen, jäivät tyhjän päälle, kun tuli tieto, että myös hotellit sulkevat ovensa. Yhtye etsintäkuulutti kuulijoiltaan apua ja sai perhemajoituksen Bridgette Hall-Smithin luota. Samaan aikaa Suomessa Johannalle rakas Philomela-kuoro sairastui koronaan ja monia ystäviä joutui sairaalaan. Pian tuli myös tieto ravintoloiden sulkemisista ja edessä oli Saurahuoneen työntekijöiden lomautukset.

Muutostilanteissa Johannan kyky sopeutua ja toimia pelasti yrityksen.
– Muutimme päivässä Saurahuoneen take away -ravintolaksi ja lounaiden kysyntä suorastaan yllätti meidät ja sen myynnin turvin onnistuimme pitämään yrityksen elossa.
Poikkeustilanne poiki kuitenkin myös uutta yhteistyötä, kun Tuuletarta Uudessa-Seelannissa emännöinyt Bridgette rakastui suomalaiseen kulttuuriin ja päätti muuttaa Suomeen. Nyt muutama vuosi myöhemmin hän työskentelee Saura Booking Agencyssa kansainvälisenä myyjänä.

Yhteistyöt liikkeelle livekeikoilta

Saura Booking Agency edustaa kansanmusiikkiin moderneja elementtejä tuovia urbaanin kansanmusiikin tekijöitä, marginaalimusiikin edustajia sekä uniikkeja indiepop-artisteja.
– Pidän vähemmistöjen esiin tuomisesta, haluan, että erilaiset kulttuurit säilyvät. En ole tiukasti rajannut toimintaa tiettyihin musagenreihin – taiteellinen laatu, osallisuus ja sukupolvien kohtaaminen musiikissa inspiroivat. Mielestäni musiikkiin voi yhdistää myös aktivismia, Johanna kertoo ja mainitsee Vimman ja Elsi Sloanin esimerkkeinä vahvan aatteen esille tuovista esiintyjistä.

Miten kannattaa toimia, jos haluaisi päästä yhteistyöhön Saura Booking Agencyn kanssa?
– Kiinnitys ei tapahdu koskaan pelkästään sähköpostia laittamalla. Minun on pakko nähdä esiintyjä livenä ennen kuin teen mitään päätöksiä, Johanna kertoo.

Viimeaikaiset artistikiinnitykset vahvistavat Johannan kertomuksen todeksi. Uumajansaamelainen laulaja-lauluntekijä Katarina Barruk löytyi Folkelarm Oslo -tapahtuman esityksestä, jossa Katariina esitti joikujaan ja kertoi kodassa omaa tarinaansa maailman ainoana uumajansaamenkielisenä artistina.

Vimma puolestaan ihastutti Kaustisen Mondossa. Johanna koki musan olevan uniikkia folkpunkkia makeilla esiintyjillä ja vahvalla sanomalla.

Elsi Sloan puolestaan hakeutui jo vuosia sitten Kalliossa runokahvilaan esiintymään ukulelensa kanssa. Mansikoidenpakastuslaulusta edettiin Iholla-klubille ja askel askeleelta Elsistä on kasvanut kantaaottava artpop-artisti, lauluntekijä ja näyttelijä.
– En tee päätöksiä raha-asiat edellä, vaan on tärkeää löytää ympärille samoja arvoja kannattavia tyyppejä. Silloin yhteistyö tuntuu mielekkäältä ja yhteinen suunta on helpompi löytää, Johanna toteaa ja kannustaa muitakin tekemään asioita omista arvopohjista ponnistaen.

Lue lisätietoja Saura Booking Agencysta>>