Heli Järvenpää Atlantin rannalla pyöräilemässä Portugalin Cascaisissa marraskuussa 2024 Marraskuussa 2024 toteutin unelmani kolmen viikon matkasta Portugaliin. Tavoitteen toteutuminen monen vuoden suunnittelun ja säästämisen jälkeen tuntui niin hyvältä, että Atlannin rantoja pitkin pyöräillessä melkein itketti onnesta.

Unelman toteutuessa ja vuoden lähestyessä loppuaan oli tietenkin luontevaa pysähtyä miettimään myös sitä, mistä unelmoida seuraavaksi. Jaankin sinulle vinkkini siihen, miten voit saada selkeyttä oman suuntasi hakuun ja omanlaisen elämän rakentamiseen.

Selvitä arvosi ja reflektoi mennyttä

Koska itselläni on tapana pohtia säännöllisesti suuntaa ja elämän valintoja, aloitetaanpa siitä, että kannattaa ehkä kerrata ensi muutama aikasemmin kokeilemani menetelmä. Jos haluat lähteä liikkeelle omien arvojesi pohtimisesta, lue ensin ”Miten selvittää omat arvot?” -postaus.

Suositus podcastaaja Mel Robbins puolestaan kannustaa ensin reflektoimaan kuluneita kuukausia ja poimimaan sieltä kohokohtia, joiden avulla voit selkeyttää, mitä asioita haluat säilyttää, lisätä tai vähentää elämästäsi. Jos tämä työkalu ei ole sinulle ennastaan tuttu, olen esimerkinomaisesti koonnut yhdestä omasta vuodestani kohokohdat blogipostaukseen ”Vuoden kohokohdatkin unohtuvat”.

Itse innostuin tästä kohokohtien läpikäynnistä niin, että nykyisin kokoan kuukausittaiset kohokohdat muistiin muistikirjaani. Tällöin vuoden lopussa on helppoa tehdä kooste upeimmista jutuista.

Miten saa mielessä olevan unelman tavoittelun tuntumaan konkreettisemmalta?

Olen itse ainakin elämäni aikana onnistunut unelmoimaan asioista, joiden tekeminen oikeassa elämässä ei sitten tuntuisikaan kivalta. Olisin ehkä nuorempana voinut ajatella olevani joskus poplaulaja, mutta sitten kun ajattelin keikkabussielämää ja öisissä baareissa pyörimistä, ei se enää tuntunutkaan omalta unelmalta. Vinkkini oman unelman painetestaukseen olisikin seuraavanlainen:

Kuvittele ensin, että hyvä haltija on toteuttanut haaveesi ja heräät päivään, jolloin elät unelmaasi. Kuvaa tarkasti kuvina hetki hetkeltä, millaisessa ympäristössä olet, missä seurassa ja mitä teet päivän aikana. Kokoa vaikkapa Pinterestin ja Canvan avulla itsellesi kuvakollaasi, jossa unelmapäiväsi on kuvattuna. Tässä oma kuvakollaasini:

Tee kollaasista pystykuvaversio ja tallenna se kännykkääsi taustakuvaksi, jolloin näet visiosi monta kertaa päivässä. Mieti, miten saisit nykyiseen arkeesi rakennettua enemmän hetkiä, joissa kuvissa näkyvät asiat voisivat toteutua. Elämä ei koskaan ole täydelllistä, mutta ehkä osa asioista on kuitenkin jo nyt toteutettavissa ja voit kuvitella olevasi oman elämäsi käsikirjoituksessa etenemässä haluamaasi suuntaan. Itse tein privaatin instatilin, jonne pinnasin kuvakollaasini ja koetan nyt sitten arjestani napata kuvia silloin, kun olen tekemässä jotain sellaista, joka sopisi tämän kollaasini teemoihin.

Voisiko tekoäly toimia muutosvalmentajanasi?

Toinen tapa edetä kuvista konkretiaan on se, että mietit, millaista tekemistä vaatisi tämän unelmapäivän toteuttaminen. Huom! Tämä menetelmää ei saa ottaa liian tosissaan tekoälyn tekemiin ehdotuksiin kannattaa suhtautua varauksella ja pitää ohjat tekemisessä itsellä.

Mutta jos nyt leikitellään ajatuksella, että otan tekoälystä muutosvalmentajani, niin liikkeelle lähdetään sen miettimisellä, millaisia asioita pitäisi muuttaa ja tehdä tavoitteisiin pääsemiseksi. Itselläni esimerkiksi unelma vaatisi ainakin lisätuloja reissujen rahoittamiseen, fyysisen kunnon parantamista ja samanhenkisen porukan innostamista mukaan seikkailuihin. Voit listata asiat, joissa itse toivot kehitystä tai muutosta ja pyytää tekoälyä toimimaan muutosvalmentajanasi. Tässä esimerkit prompteista, joilla itse etenin tavoitteista toimintasuunnitelmaan.

1. Kuvaa tavoitteesi ja reunaehtosi

”Toimi kokeneena valmentajana ja muutoscoachina. Kysy minulta kysymyksiä, joiden avulla voit tehdä action planin seuraavalle 2 kuukaudelle, kun haluaisin saavuttaa seuraavan 12 kuukauden aikana seuraavia tavotteita:
– tähän listaat omat tavoitteesi
– tähän listaat ongelmasi

Huomioi kysymyksissäsi ja suunnitelmissasi, että teen jo viikoittain 37,5 tuntia työtä ja nukun 8-9 tuntia vuorokaudessa.”

2. Vastaa chatGPT:n esittämiin kysymyksiin

Tämän jälkeen chatGPT listaakin jo kullekin asettamallesi tavoitteelle ensimmäiset askeleet ja sen, paljonko aikaa viikkotasolla sinun tulisi käyttää kuhunkin osa-alueeseen. Tämä kokonaisuus voi kuitenkin vielä olla vaikea jalkauttaa arjen toiminnaksi, joten pyydä lisää konkretiaa.

3. Pyydä konkreettista aikataulua

Jotta saisit itsellesi mahdollisimman toimivan suunnitelman, tarjoile tekoälylle nykyinen rytmisi. Esimerkkiprompti:

”Auta minua viikkotasoisesti tavoitteiden edistämisen kalenteroinnissa. Ota huomioon, että nykyinen aikatauluni on tämä. Voin lisätä tekemistä x ja vähentää tekemisiä y ja z. Tekemiset a, b ja se voi sijoittaa mihin tahansa kohti viikkoa, mutta tekemisä c,d ja e voi sijoittaa kuin nyt niille antamaani aikaan.

klo 7–8 kävelylenkki
klo 8-9 aamupala ja päivän tavoitteiden läpikäynti
jne…”

Tämän jälkeen chatGPT antaakin sinulle ”lukujärjestyksen”, jonka avulla voit lähteä etenemään kohti tavoitteita.

Oma unelmani on tulevaisuudessakin viettää kaamosaikaa valoisammassa ympäristössä. Etätöitä, liikuntaa ja luovuutta yhdistäen. Ja mielellään kivassa pikku porukassa. Jos tällainen kiinnostaa sinuakin, kurkkaa ihmeessä videopäiväkirjani, josta paljastuu, mitä kaikkea tällaisella matkalla tapahtuu.