Levy-yhtiössä A&R:n tehtävä on löytää ja kiinnittää levy-yhtiölle artisteja ja bändejä sekä koordinoida luovaa prosessia, koota oikea tiimi tekemään ja ohjata artistia uralla eteenpäin haluttuun suuntaan. Moni levytyssopimuksesta kiinnostunut aloitteleva artisti ja bändi onkin yhteydenotoillaan tekemisessä nimenomaan levy-yhtiön A&R:n kanssa. Millaisia neuvoja kokenut A&R antaa siihen, milloin ja miten kannattaa olla yhteydessä levy-yhtiöön?
Ninni Wetterstrand on Pohjoismaiden suurimman itsenäisen levy-yhtiön Playground Musicin A&R sekä tiedottaja. Wetterstrandin rosteriin kuuluvat muun muassa The Rasmus, Vahtera, Luukas Oja, Uniklubi, Eva Louhivuori, Saga Mast ja Rosi. Wetterstrand oli Musamimmien päivässä antamassa vinkkejä itsenäisille artisteille sekä sainausta tavoitteleville. Tässä hänen vinkkinsä levy-yhtiön edustajien kanssa viestittelyyn.
- Ennen yhteydenottoa kannattaa tutustua perusteellisesti levy-yhtiöön sen verkkosivujen ja somekanavien kautta.
- Oikea aika yhteydenotolle on sellaisessa vaiheessa uraa, kun artistilla on jo jokin visio uransa suunnasta, mutta samalla kiinnostusta yhdessä tekemiseen. Ajattele artistiutta pidemmälle kuin vain seuraavaan singleen.
- Esittele itsesi sähköpostitse. Pelkkä ”kuunnelkaa mun musaa” -viesti linkin kera ei riitä. Kannattaa kertoa, mitä on jo tehnyt, mitä tavoittelee ja pistää mukaan demolinkkejä sekä mielellään linkkejä myös live-esiintymisvideoihin.
- A&R toivoo, että lähetettävät biisit ovat korkeintaan miksattuja, mutta ei vielä masteroituja, jotta niihin voidaan tehdä tarvittaessa vielä muutoksia yhteistyön myötä ja masteroidaan vasta, kun julkaisupäätös on tehty. Demojen lisäksi voi lähettää linkit jo julkaistuihin kappaleisiin.
- Pidä omat somekanavasi aktiivisina, ne kyllä katsastetaan.
- Moni aloitteleva artisti tekee itselleen liian tiukan aikataulun ja biisit ehkä saadaan kasaan, mutta paukkuja ei jää niiden promoamiseen. Biisin markkinointi ei lopu sen julkaisupäivään. Suosittelen aikatauluttamaan biisien valmiiksi saamisen ja promojen teon väliin tauon, jotta voimia riittää koko julkaisuprosessiin varsinkin, jos julkaisee ilman tiimiä.
- Hae apurahoja! Ensisijaisesti tietenkin siksi, että voit saada tukea julkaisuun tai työskentelyyn, mutta sitä kautta voi myös tulla huomatuksi musiikkiammattilaisten keskuudessa, sillä raadeissa on usein myös A&R-henkilöitä ja muita vastaavia ammattilaisia.
- Muista iloita pienistäkin onnistumisista!
Haluaisitko lisää indiemusantekijälle soveltuvia vinkkejä?
Tilaa maksuton noin kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje sähköpostiisi.