“Makaa, istuu, makaa.
Näinkö vietetään hyvää elämää?
Vien sinut täältä turvaan,
vaikka olis viimeinen tekoni.
Tän järjestelmän murhaan
ennen kuin se nielee mun äitini.”

Näin viiltävän osuvasti sanailee helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä Aini uusimmalla singlellään “Äitini”. Aini on parhaillaan kokoamassa EP:tä, jossa teemana on vanhenemisen tarkastelu sen eri merkityksissä. Kepeästä ikuisen nuoruuden tavoittelusta sukupolvien väliseen ketjuun.

“Mietin omalla kohdallanikin, mihin asti saan tehdä asioita. Ja saanko olla kiinnostunut monesta eri asiasta ilman, että sen katsotaan heikentävän uskottavuuttani”, Aini haastaa pohtimaan.

Ainin urasta keskustellessa kuulija havainnoi pian, että kyse ei ole empimisestä vaan nimenomaan rooliajattelun haastamisesta omilla teoilla. Ei ole olemassa yhtä laatikkoa, johon artisti-Ainin voisi laittaa. Hän on kieltenopettaja–humanisti, tuotantotaloudesta valmistunut insinööri ja laulaja–lauluntekijä. Työssään johdon konsulttina hän kertoo olevansa kompleksisuuden tulkki, joka työskentelee muutoksen ja vaikuttavuuskysymysten parissa. Tämä sama muutoksen kiehtovuus näkyy hänessä myös musiikin tekijänä.

Älykästä, vapauteen nojaavaa ja arvostavaa musiikintekijyyttä

“Nautin siitä, etten lukitse valintoja. Haluan pitää itselläni vapauden luoda omalla tavallani”, Aini kuvailee. Aini on julkaissut kaikkiaan jo yli kaksikymmentä kappaletta ja hän toimii teoksissa paitsi säveltäjänä, sanoittajana ja laulajana myös tuotannon ohjaajana. “Yhteistyökumppanina ja työn tilaajana voin omalta osaltani vaikuttaa musiikkialan työskentelykulttuuriin. Olen viime aikoina esimerkiksi arvioinut sitä, miten annan tilaa palautteelle ja tiimin luovuudelle. Olen oivaltanut, että lopputuloksena syntyvän musiikin ohella luomisprosessi ja siinä mukana olevat ihmiset ovat tärkeimpiä”, Aini kertoo.

Ainin laulunopettaja Niina Huohvanainen kertoo yhteistyön sujuvan helposti: “Aini kuuntelee ja prosessoi taitavasti kuulemaansa, eikä meillä ole varmaan koskaan tullut tilannetta jossa ei oltaisi ymmärretty toisiamme. Meille kummallekin on luontevaa käyttää mielikuvia.Ihailen Ainissa aivan valtavasti sitä, kuinka ahkera, luova ja lahjakas hän on. Vaatii aivan valtavasti motivaatiota tehdä omaa musiikkia päivätyön ohella. Olen todella onnellinen siitä, että olen saanut työskennellä Ainin kanssa. Se on ollut hyvin inspiroivaa ja koen, että olemme molemmat saaneet useita oivalluksia yhteisten tuntien aikana! Lisäksi koen saaneeni uuden ystävän.”

Musiikin tuottamisessa kumppanina toimivan Pihka Soundin Henna Helasvuo ja Lasse Turunen kertovat hyvien keskustelujen olevan yhteistyölle ominaista :

“Voisi sanoa, että Aini yhdistää erittäin luontevasti luovuutta ja analyyttisyyttä, käyttäen kumpaakin aina sille sopivalla hetkellä hyödyksi. Ainilla on esimerkiksi ihan omanlaisensa tyyli kirjoittaa lyriikoita. Vaikka biisin aihe olisikin sellainen, josta on kirjoitettu paljon aikaisemminkin, hänen teksteissään pääosaan nousee usein jokin yllättävä kulma. Ainilla on myös hauska tapa tuoda yritysmaailmasta tuttuja termejä osaksi musiikin tekemistä. Tämän tyyppinen ‘yritysjargon’ on meille kovin vierasta, ja se aiheuttaakin silloin tällöin hulvattomia tilanteita ja hyviä keskusteluja myös musiikkiin liittymättömistä asioista.”

“Aini ei pelkää kirjoittaa vaikeistakin aiheista. Uskoisin, että se johtuu siitä, että hän tarkastelee ympärillä olevia ihmisiä ja tapahtumia rehellisesti. Ihmissuhteiden haastavia asioita ei lakaista maton alle, vaan niistä tehdään laului. Olen saanut olla mukana biisien työstämisen alkuvaiheissa ja moneen otteeseen liikuttunut kuullessani tekstin ensimmäistä kertaa”, Niina Huohvanainen kuvailee Ainia kirjoittajana.

“Aini on halunnut myös jatkuvasti kehittyä artistina. Hyvin usein artistit valitettavasti ikäänkuin tyytyvät lähtötasoon ja perustelevat sen yleisölle ja itselleen sillä, että ”tälleen mä vaan vedän”. Indieartisti joutuu tekemään valtavan työmäärän yksin, eikä siinä panosteta vain omaa aikaa, vaan myös rahaa. Se on vaativaa, mutta välttämätöntä.  Kaikista ei ole siihen. Ainista on!”, Niina Huohvanainen kehuu ja kertoo näkevänsä Ainissa päämärätietoisen musiikintekijän.

“Motivoidun vaikeasta ja melkein mahdottomasta”

Luontainen kyky itsearviointiin ja kyky kehittyä uusiin suuntiin näkyy Ainin uusimmissakin suunnitelmissa. Elokuussa hän loikkaa asiantuntijatyöstään opintovapaalle ja aloittaa päätoimisen opiskelun Pop & Jazz Konservatoriossa. Tavoitteena on musiikkituotannon ammattitutkinto ja nimenomaan laulun tekemisen osaamisala.

“Haluan kehittyä etenkin siinä, miten onnistun välittämään soundimaailmojen visiot päästä tuotantoon. Olen tähän asti saanut kirjoittaa kappaleita hyvinkin intiimisti itsekseni. Haluan laajentaa tekemistäni myös siihen suuntaan, että kirjoittaisin kappaleita enemmän myös muille artisteille”, Aini kuvailee tavoitteitaan, jotka motivoivat hakeutumaan opiskelemaan.

Konservatorion pääsykoe jo itsessään oli lauluntekijää sytyttävä koetus.
“Pääsykokeessa ahtaassa aikarajassa toimiminen ruokki luovuuttani. Paineistetuissa tilanteissa lähden liikeelle lopputuloksen visioinnista. Sen jälkeen mietin, miten siitä saisi vielä paremman kuin mitä on pyydetty. Mietin, mitä piirteitä lopputulos sisältää ja ryhdyn purkamaan työtä siitä taaksepäin palanen kerrallaan valmiiksi”, Aini kuvaa luomisprosessiaan ja kiteyttää: “Jos vaaran tuntua ei ole, sitä täytyy hakea. Motivoidun vaikeasta ja melkein mahdottomasta.”

 

Aini julkaisi ensimmäisen oman singlensä “Ei äiti puhalla” vuonna 2018. Esikoisalbumi “Estä mua järkiintymästä” tuli ulos vuonna 2019. Seuraava single “Paarma” julkaistaan 11.8. Ainin bändissä soittavat Jaakko Suonio, Markku Ollikainen ja Oskari Räisänen. Ota tämä nouseva artisti ja biisintekijä seurantaan Instagramissa!