Paljon pieniä pinkkejä valon tavoin hehkuvia sydämiä.Et tiedä yhtään, kuka pöydän toisella puolella istuu. Sinulla on viisi minuuttia aikaa valita oikeat sanat, kertoa kiinnostavasti ja selvittää tarpeellinen toisesta osapuolesta. Toivoa, että yhteystietoja vaihdetaan ja asiaan vielä palataan.

Minulla oli onni päästä mukaan Suomen sanoittajat ry:n järjestämään biisintekijöiden speed dating -iltaan. Biisintekijöiden verkostoitumisen lisäksi tarjolla oli tietoa musiikkibisneksestä, kun Elements Musicin Eero Tolppanen kertoi kustantajan ja musiikintekijän yhteistyömuodoista. Eero vastaanottaa työssään lukuisia demoja ja biisilyriikoita ja poiminkin wannabe-lauluntekijänä hänen esityksestään seuraavat vinkit itselleni ylös:

  • Hyvä teksti on elokuvamainen, paikka ja aika selviävät. Mielummin yksityiskohtia kuin yleistason maalailua.
  • Kustantajalle lähetettävä demo voi vallan hyvin olla vaikkapa “nainen ja kitara” -yhdistelmällä olohuoneessa kännykkään äänitetty kappale. Pelkkää tekstiä on hankalampi arvioida, koska myös taito rytmittää sanoja kertoo paljon.
  • Kun lähetät biisejä eteenpäin arvioitavaksi, kerro samalla, minkä tyyppiselle artistille teoksesi mielestäsi sopisivat. Jo tämä paljastaa kuulemma usein paljon tekijän arviointikyvystä.
  • Myös hyvät kertosäkeet ja rap-biisiin sopivat verset saattavat riittää kiinnostuksen herättämiseen. Eli aina ei tarvi olla kokonainen iso biisi valmiina, jos keksii tarttuvan koukun.

Otahan nämä vinkit haltuun ja viritä iskupuheesi tuleviin treffi-iltoihin!