Jos olet yrittäjä tai markkinointipäättäjä, et varmasti ole voinut välttyä videotuotantojen markkinoinnilta. Voi tuntua jopa siltä, että nyt ”kaikkien kuuluu tehdä videoita”. Ja siksi ehkä välillä tulokset tosiaankin näyttävät siltä, että on päätetty tehdä video ilman, että on mietitty kunnolla, miksi. Olen itsekin tähän valitettavasti sortunut. Ja siksi päätin listata kysymykset, jotka kannattaa itselleen selvittää ennen markkinointivideon tekoon ryhtymistä.

    1. Kenelle olet tekemässä videota? Helppo on esimerkiksi sortua ajattelemaan, että videon täytyy miellyttää minua itseäni videon ostajana. Tai yrityksen johtoryhmää. Jos kuitenkin kohderyhmänä on asiakas, videon toimivuutta tulee mitata asiakkaan mielipiteiden ja tekojen kautta. Kohderyhmä vaikuttaa myös oleellisesti siihen, mihin jakelukanavaan sisältö kannattaa tehdä ja millainen sen sopiva muoto on.
    2. Mikä on tavoitteesi ja miten mittaat onnistumista? Video on oiva työkalu silloin, kun halutaan näyttää jotain konkreettisesti tai herättää tunteita. Mutta valitettavan helppoa on päätyä myös kuvallisesti upeaan tarinavideoon, jonka kertoja ei kuitenkaan jää mieleen, ydinsanoma aukene ja tavoite jää epäselväksi ja siksi toteutumatta. Jos tavoitteesi on vaikkapa jakaa tietoa tai myydä voi olla fiksua herättää videolla kiinnostus ja ohjata katsoja omalle sivustollesi, jolloin pääset mittaamaan vaikuttavuutta muutoinkin kuin vilahduskertoina somevirroissa.

    3. Mitä oikeastaan ajattelet, kun puhut videosta markkinointikeinona? Haluatko mainoksen, joka mielessäsi hurmaa katsojat tv-ohjelmien mainoskatkoilla? Vai kenties materiaalia, joka istuu valitsemissasi somekanavissa käytettäväksi. Vai ajattelitko sittenkin youtube-videoita joko omalla kanavallasi tai yhteistyössä tubevaikuttajan kanssa tehtynä. Varmista, että olet yhdessä kaikkien tekijöiden kanssa samassa käsityksessä tärkeimmistä käyttökohteista ja tavoitetasosta.
    4. Miten jakelet ja hyödynnät tehtyä sisältöä? Videoklippi kerran omalle sometilille jaettuna ei ole oikein toimiva tapa hyödyntää arvokasta materiaalia. Kannattaa miettiä, ostatko sisällöille näkyvyyttä eri kanavista vai hyödynnätkö erilaisia vaikuttajaverkostoja sisällön esille nostamisessa. Mieti myös, miten saisit aikaiseksi sisältöä, josta voi ammentaa erilaisia nostoja pitkällä aikavälillä.

Jos sinua kiinnostaa kuulla lisää siitä, miten Youtube ja videot toimivat markkinointikeinona, autan mielelläni jakamalla ihan konkreettisia esimerkkejä. Käyn mielelläni kouluttamassa yrityksiä ja yhteisöjä siinä, mitä eri mahdollisuuksia käytännössä on ja mitä tekeminen oikeasti maksaa. Pystyn neuvomaan konkreettisesti, mitä asioita omaa tubekanavaa perustaessa,videosisältöä luotaessa tai vaikuttajayhteistyötä tehdessä puolestaan tulee vastaan.

 

Ota yhteyttä!