YLEn järjestämissä Huuhkajaviisuissa haetaan uuttaa kannustuslaulua jalkamaapallojoukkue Huuhkajille. Olen mukana tässä kisassa kappaleella “Bubo bubo”. Erityiseksi kappaleen tekee se, että se bongahti mukaan  kisaan suomalais–intialaisena yhteistyönä, joka sai alkunsa musantekijöiden “treffisovelluksessa”. 

Yhteistyöhön profiilia swaippaamalla

 

Ystäväni suosituksesta päädyin vuoden alussa testaamaan Vampr -sovellusta, jota voisi ehkä helpoimmin luonnehtia sanoilla “musatekijöiden Tinder”. Mutta siis ilman treffailuodotuksia, sillä tavoitteena on löytää profiileja läpikäymällä itselleen sopivia yhteistyökumppaneita musaprojekteihin.

Vampr-sovellukseen kirjautuessa kerrotaan ensin, mitä musa-alueita itse harrastaa ja hallitsee, eli määritellään, missä asioissa on valmis auttamaan toisia musiikintekijöitä. Tämän jälkeen pääsee kertomaan, millaisia osaajia toivoisi löytävänsä yhteistyökumppaniksi. Sovellus tuo eteen yksi kerrallaan profiileja, joista pääsee kuuntelemaan biisinäytteitä ja löytää linkit tekijöiden someprofiileihin. Sitten onkin tehtävä se iso päätös: swaipatako oikealle vai vasemmalle. Swaippaus oikealle lähettää tekijälle viestin toiveesta verkostoitua hänen kanssaan ja mikäli viestin vastaanottaja kiinnostuu viestin lähettäjän profiilist, hän voi aktivoida viestittelyominaisuuden. Näin aukeaa tie keskusteluun mahdollisesta yhteistyöstä. Ja tätä kautta päädyin yhteistyöhön intialaisen VINAUXin kanssa.

Tuottajan pöydälle tipahti huuhkajan huhuilua ja harmonikkasoolo

Alussa minulla oli vain idea siitä, että kappaleen tulisi tarjoilla hyvää energiaa, korvamadoksi muodostuvan kertsin ja menevää EDM-jumputusta – mitä muuta voisikaan vaatia kotikatsomoiden tunnelman nostattamiseen! Myös idea aidon huuhkajan äänen mukaan ottamisesta kappaleeseen oli mukana alusta asti. 

Voin vain kuvitella, miten hämmentynyt VINAUX oli saadessaan minulta ensin ääniraitoina huuhkajan huhuilua, jalkapallon potkimisääniä ja malliraitoja kappaleen tyylisuunnasta. Ja pian jo matkaan lähti Säkkijärven polkasta inspiraationsa saanut harmonikkasoolo, jonka melodiaideaa lähdin muokkaamaan kappaleen sointukiertoon sopivaksi. Sain lauluntekijäkaverini Tero Hietanevan kokeilemaan luritusta ja siitä tuli lopulta tärkeä osa kappaletta. Miksauksesta vastannut VINAUX ehdotti ideaa täydentäviä instrumentteja ja minä puolestani aloin kirjoittamaan sanoja ja laulumelodioita.

Mielestäni maajoukkueen kannustaminen on koko kansan juhlaa, joten kirjoitin lauluun kertosäkeen, joka on paitsi tarttuva, myös helppo laulaa mukana pelikentillä ja kotikatsomoissa. Ilokseni löysin itselleni Bubo buboon laulukaveriksi 9-vuotiaan Siesta Sainion, jonka iloinen energia välittyy kappaleessa. Olen iloinen siitä, että vaikka elämme juuri nyt eristäytyneisyyden aikaa, samaan aikaan ihmiset ovat innokkaita löytämään yhteyksiä ja auttamaan toisiaan.

 Ehkä jopa aikaisempaa enemmän.

 

Moni muukin varmaan miettii, miten tehdä julkaisukelpoista musiikkia, jos ei ole valmiita kontakteja, eikä studioillekaan pääse koronatilanteen takia. Kannustan rohkeasti kokeilemaan erilaisia verkostoitumistyökaluja ja olemaan avoin siitä, missä asioissa toivoo apuja. Koen, että rohkeasti mukaan heittäytymällä kansainvälinen tekijäyhteisö on tullut tuekseni inspiroitumiseen ja uuden luomiseen aivan uudella tavalla.

 

KAPPALEEN TIEDOT

 

Laulu: Heli Järvenpää ja Siesta Sainio
Sanat: Heli Järvenpää
Sävellys: Heli Järvenpää ja Vinaux
Tuottaja: Vinaux
Harmonikassa: Tero Hietaneva
Siestan laulut äänitti: Katariina Samula
ISRC: QZES82170948

Kansitaiteen huuhkajakuvan nappasi:
Lorenzo Moschi/Unsplash

 

Kuuntele kappale valitsemallasi alustalla>>