Musiikkivideolla on monta käyttötarkoitusta. Video kuvittaa musiikin tarinaa, toimii apuna musiikin markkinoinnissa sekä hakukonelöydettävyydessä ja alleviivaa julkaisun merkityksellisyyttä. Aina ei kuitenkaan ole varaa panostaa tuhansia euroja ammattilaisten tekemään videotuotantoon. Miten tehdään musiikkivideo ilman rahaa?

Kerron omista kokemuksistani erilaisten musiikkivideoiden tekemisessä ja asioista, joita kannattaa ottaa huomioon. Tässä alkuun kolme tapaa tehdä musiikkivideo nollalla eurolla.

1. Kuvaa ja editoi kaikki itse.

Täysin mahdollista, etkä oikeastaan tarvitse muuta kuin kännykän. Vaatii kuitenkin aikaa, suunnitelmallisuutta, kykyä yksinkertaistaa ideaa ja taitoa editoida. Olen käyttänyt itsekuvaamiani videopätkiä laulujen demoversioiden kuvittamiseen. Ajatuksella ”parempi, että on jotain kuvamaailmaa kuin musta ruutu tai pelkkä ääni”.

Nyt kun katson näitä hapuilujani, niin todella paljon häiritsee käsivaralla kuvattu heiluva kuva. Olisi pitänyt vaivautua kantamaan mukana jalustaa tai gimbaalia. Tiedän, että moni on onnistunut kännykällä kuvaamaan kokonaisia elokuviakin, joten kyse on vain siitä, paljonko aikaa suunnitteluun ja toteutukseen on valmis panostamaan.

2. Käytä kuvapankkikuvia maksuttomista kuvapankeista

Voit tehdä videon myös pelkistä valokuvista yhteen editoimalla. Tekijänoikeudet suojaavat verkkoonkin julkaistuja kuvia, joten sinun tulee käyttää joko omia kuviasi tai kuvia joiden käyttöön olet saanut luvan kuvaajalta. Verkosta löytyy kuitenkin paljon maksuttomia kuvapankkeja, joista voit ladata kuvia käyttöösi. Itse olen käyttänyt esimerkiksi kuvapankkeja Unsplash ja Pixabay.

Reiluun peliin kuuluu, että videon kuvaustekstissä mainitset kuvaajat, vaikka sitä ei palvelun käyttöehdoissa vaadittaisikaan. Tässä esimerkki kuvapankkikuvista tekemästäni videosta.

3. Pyydä kaverilta apua

Turhan usein yritämme jokainen omalla tahollamme tehdä asioita yksin, kun voisimme auttaa toinen toisiamme. En nyt tarkoita sitä, että kinuaisit työkseen videoita tekevää ystävääsi tekemään sinulle työtä ilmaiseksi, mutta voit pyytää vaikka toista musiikintekijää avuksesi kuvauksiin ja vastapalveluksena auttaa häntä aikanaan jossain toisessa asiassa. Vaihtokauppoja tehdessä kannattaa huomioida verottajan ohjeet siitä, mikä katsotaan verotettavaksi palvelujen vaihdoksi.

Tässä esimerkki videosta, jonka olemme kuvanneet itse ja räppäri Teemu on tehnyt raakaeditin, johon on sitten saanut editointiapuja kaveriltaan.

PS. Teen myöhemmin erillisen postauksen musiikkivideoista, joita olen tehnyt 400-2000 euron budjetilla.