Monet musantekijät työstävät ja selvittävät asioita paljon itsekseen. Pöytälaatikot täyttyvät biisi-ideoista, muttei välttämättä ole eväitä siihen, miten omat tekemiset saisi näkyville tai mistä löytäisi osaavia yhteistyökumppaneja tukemaan matkassa kohti omien musaunelmien toteutumista. Välillä voi myös olla vähän epäselvää se, mihin kannattaisi keskittyä ja mitä musantekijänä itseasiassa haluaakaan tehdä tai olla tekemättä. Monesti musa-alan koulutuksissa ja tapahtumissa painopiste on artistiuran rakentamisessa. Mutta kun musantekijän rooli voi olla niin paljon muutakin: säveltäjä, sanoittaja, sovittaja, soittaja, tuottaja…Halusin rakentaa innostusta ja ideoita sekä konkreettisia askeleita ottamaan kannustavan koulutuksen kaikille musantekijöille. Ensimmäisenä kurssille nyt huhti–toukokuussa pääsivät lauluntekijäyhdistys Kertsi ry:n jäsenet. Tässä pieni kuvaus kurssin teemoista ja ekan koulutusporukan kokemuksista.

Ensimmäinen kurssikerta oli tunnin mittainen webinaari. Olin alun perin suunnitellut kurssin livekoulutukseksi, mutta mukautin sen sitten koronakevään vuosi webinaariksi. Kyseessä ei kuitenkaan ollut aivan perinteinen ”yksi puhuu ja muut kuuntelevat” -sessio vaan eräänlainen ajatusriihi, jossa jokainen pääsi omaan muistikirjaansa avaamaan ajatuksiaan siitä, mistä unelmoi musantekijänä. Konkretisoimme ja kirjoitimme auki omia tavoitteitamme ja mietimme, mitä apua tarvitsemme onnistuaksemme. Päätimme myös kirjata ylös niitä tekoja, joita teemme musaunelmiemme eteen ja sovimme keskustelujen jatkamisesta kurssia varten luodussa Facebook-ryhmässä. Osallistujia oli noin neljäkymmentä ja eniten mukana oli sanoittajaksi, säveltäjäksi, sovittajaksi tai laulajaksi itsenä määritteleviä musantekijöitä.

rooli musantekijänä

Kysymykseen ”Missä tarvitsisit apua?” ryhmäläiset vastasivat useimmiten: tuottaminen, markkinointi, palaute, some ja sovittaminen.

Päätimme perustaa tältä pohjalta FB-ryhmäämme palstat, joilla jaamme vinkkejä tuottamiseen ja markkinointiin liittyvistä opiskelumateriaaleista, kokemuksista sekä suosittelemistamme alan osaajista. Lisäksi pistimme pystyyn demolaarin, jonne jokainen voi kerran viikossa jakaa jotain työn alla olevaa toisilta palautetta saadakseen.

Toinen kurssikerta oli 1,5 tunnin webinaari, jossa ideoimme ja listasimme konkreettisia keinoja edistää omia tavoitteita. Kävimmme keskustelua myös pienryhmissä ja työkalujen avulla havainnoimme, missä tekemisessämme olisi eniten kehittämisen varaa. Lisäksi saimme eväitä siihen, miten eri tehtäviä voi priorisoida ja miten asioita saa aikaiseksi. Tässä toinen toistemme esimerkit uskalluksesta ja erilaisista kokeiluista olivat tärkeässä roolissa. Kurssi siis aidosti eli osallistujien mukana.

Palaute kurssista oli ensikertaa vedettävälle setille mielestäni todella sydäntä lämmittävä. Erityisesti se, että moni löysi jotain, mitä aikoo ihan oikeasti kokeilla soveltaa käytännössäkin, tuntuu todella mainiolta. Päätimmekin pienenä bonussektorina pitää kuukauden päästä vielä yhden webinaarin jossa tsekkaamme, onko tuo lupaus konkreettisista teoista tullut lunastettua! Uskon, että tämä porukka saa paljon aikaan ja on hienoa, että voimme kurssin FB-ryhmässä sparrata toisiamme jatkossakin!