Maaliskuussa 2023 huomasin Facebookissa erään musiikkivideoni alle ilmestyneen mielenkiintoisen kommentin.

”I have a college radio show in Canada and play this regularly. Thank you.” Tämä kommentti johti vanhan kappaleen uudelleen herättämiseen ja promoamiseen nimenomaan kampusradioille.

Kyseinen kommentti koski vuonna 2019 yhdessä Otun kanssa julkaisemaamme cover-versiota Daruden Sandstorm -biisistä. Tätä kappaletta ei oltu julkaistu millekään muulle musajulkaisualustalle kuin musiikkivideon muodossa Youtubeen ja Facebookiin.

Syynä tähän oli se, että itse biisi syntyi nopeana reaktiona Youtube-kanavalleni, jonne joku anonyymi kommentoija tuli moittimaan itsekirjoittamiani kappaleita ja pyysi laulamaan vähän parempaa musaa kuten vaikkapa Sandstorm. Olihan tuohon sitten tartuttava. Halusin siis kappaleen ulos mahdollisimman pian, enkä siksi sekoittanut jakelijaa kuvioihin. Tiesin, että Teostolla on Youtuben ja Facebookin kanssa sopimus, jolloin covereiden julkaisu on ok ja mahdolliset striimitulot menevät alkuperäisille biisin tekijöille. Youtubessa biisiä on striimattu tämän jutun kirjoitushetkellä 15 591 kertaa ja Facebookissa 18 700 kertaa.

 

Mitä ihmeen college/kampusradioita?

Samaan aikaan videon alle tulleen kommentin kanssa silmiini osui Suomen Indieyhteisö Sindyn Discordissa keskustelunaloitus, jossa Kaz kertoi saaneen ahaa-elämyksen huomatessaan, että etenkin Yhdysvalloissa on paljon oppilaitosten kampusten omia radiokanavia, jotka soittavat myös paljon indie-artistien musiikkia.

Päätin kokeilla onneani ja päädyin kahteen toimenpiteeseen:
1) Pistin kappaleen jakelijan kautta julkaisuun kaikkiin musakanaviin, jotta radiot, jotka käyttävät Spotifyä, voivat myös helposti löytää biisin
2) Aloin kokoamaan listaa kampusradioista ja etenkin ohjeista sen osalta, miten ne haluavat itseään kontaktoitavan.

Haluatko itsellesi listan college/kampusradioista?

Nyt tarjoan sinulle kolmea eri vaihtoehtoa, jotta pääset testaamaan, olisiko ideaa kontaktoida näitä radioista.

1. Listaus radioista löytyy maksutta wikipediasta, mutta osa linkeistä on vanhentuneita ja sinun tehtäväksesi jää selvittää, miten musaa toivotaan kanavalle toimitettavan

2. Voit tilata minulta maksutta 15 college/kampusradion listan, johon on poimittu jo suorat linkit sivuille tai sähköpostiosoitteet joiden kautta musiikin toimittaminen onnistuu. Näin pääset testaamaan, olisiko tällaisessa PR-työssä itsellesi ideaa ja näet myös paljonko aikaa ja vaivaa säästää se, että joku on kerännyt tiedot jo yhteen taulukkoon valmiiksi.

3. Tilaa samantein laajempi listaus, jossa mukana nuo 15 maksutonta ja 20 lisäkohdetta hintaan 10 e. Saat sähköpostiisi maksuohjeet ja maksun vastaanotettuani laitan listan sinulle tulemaan.