Saarisalo on esikoislevynsä “Valehtele, maailma ei tule muuttumaan” keväällä 2022 julkaissut artisti ja lauluntekijä. Hänen kappaleissaan eri elämänvaiheista poimitut  tuokiokuvat kohdataan vilpittömän kaunistelemattomina. Kappaleissa on ajattomuutta, niiden sävy ilahduttaa keinahtelevalla leikittelyllä ja kepeydellä kipeitä tunteitakin läpikäydessä.

Millaisin opein tämä jazzia ja suomipoppia ainutlaatuisella tavalla yhdistävä musiikkityyli on syntynyt?

“Kuopiossa kävin musiikkilukion ja opiskelin konservatoriossa muusikon ammattitutkinnon. Pääaineenani oli pop–jazz -laulu. Tämä pohjatutkinto ohjasi vahvasti musiikkipedagogiikan suuntaan. Niinpä etenin opiskelemaan musiikkipedagogiikkaa Jyväskylän ammattikorkeakouluun, josta valmistuin vuonna 2020”, Saarisalon kertoo opiskelutaustastaan. “Opiskeluaikanani kiinnostuin jazzmusiikista, joka on selvästi vaikuttanut omaan lauluntekijyyteeni. Lapsuudessani on kuitenkin kuunneltu aika kaikkiruokaisesti musiikkia aina 70-luvun progesta vasemmistolaulelmiin. Oma musiikkini on kaiken kuuntelemani musiikin sekametelisoppaa.”

Kehittyäkseen edelleen lauluntekijänä, Saarisalo on päätynyt vielä laulun ja yhtyetoiminnan opettamisen ohella hakeutumaan Metropoliaan opiskelemaan musiikin tekemistä ja tuottamista. Tavoitteena on artistiutta, musiikintekijyyttä ja laulunopetusta yhdistelevä ura, jossa vähintään puolet ansioista kertyy musiikin tekemisestä ja esittämisestä.

Irti vertailusta ja toisten arvioinneista

Muusikoksi opiskellessaan Saarisalo ryhtyi tekemään ensimmäisiä omia biisejään. “Se tuntui omalta jutulta. Koin erityisen tärkeäksi omaehtoisen kirjoittamisen ja sen, että vastaan prosessista itse. Sävellän ja sanoitan kappaleeni. Tehtyäni sanat, melodian ja harmonian kappaleisiin, annan soittajien pistää oman kädenjälkensä mukaan kappaleisiin. Jos biisit kaipaavat jousi- tai puhallinsovituksia, ne tulevat myös omasta kynästäni. Oma kutsumukseni on selvästi taiteellisen prosessin parissa, joten teknisessä tuotannossa sekä soundien viimeistelyssä ja hionnassa luotan soittajiin sekä tuottajapariini Jukka Puolakkaan.” hän kertoo.

“Salla on mielestäni mahtavan raikas tuulahdus musiikkinsa kanssa. Hän yhdistää hienosti vanhaa ja kulunutta moderniin ja yllättävään. Sallan ja Jukan tuotanto toimii erittäin hienosti varsinkin näin miksaajan näkökulmasta ja levyn biisien miksaaminen onkin ollut parhaita projekteja tähän mennessä”, iloitsee yhteistyökumppani Olli “Hude” Huttunen.

Määrätietoisesti ja omaa tilaa kunnioittaen

Määrätietoinen eteneminen kohti itselle asetettuja tavoitteita on näkynyt paitsi opinnoissa myös esikoislevyn tekoprosessissa. Luovuuteen loikkaaminen on vaatinut kuitenkin myös monien aikaisemmin opittujen ajattelumallien muuttamista.

“Opistomaailmassa on läsnä jatkuva arviointi ja vertailu. Nyt pyrin tekemään musaa niin, etten mieti millaista sen ‘pitäisi’ olla. Tapanani on asettaa itselleni aikarajoja ja puristaa asiat valmiiksi tavoiteaikatauluun. Eniten vaikeuksia levyn tekemisessä tuottikin se, että samaan aikaan tajusin ottaneeni tekemiselle liian vähän aikaa, mutta luonteeni ei tahtonut antaa periksi. Työn edetessä jouduin opettelemaan sanomaan itselleni, että asiat ottavat oman aikansa, eikä minnekään ole kiire”, Saarisaloo kuvaa kasvumatkaansa ja jatkaa: “Haluan kehittyä työntekijänä siinä miten otan muut ja itseni huomioon. Suorittamisen rinnalla palautuminen ja itselleen armollisuus on ihan yhtä tärkeää. Haluan pitää kiinni hyvästä olosta.”

Myös kollegat ympärillä näkevät Saarisalossa yhdistelmän vahvuutta ja herkkyyttä. “Salla on mielestäni musahommissa määrätietoinen ja tietyllä tapaa ehdoton mutta samalla hieman ujo”, kuvaa Olli Huttunen Saarisaloa. Maatuska singlellä mukana laulava Metropolian kurssikaveri Amanda Mäläskä puolestaan kuvaa yhteistyötä merkitykselliseksi: “Salla on teknisesti todella lahjakas ja koulutettu ja ihailen hänen osaamistaan. Tärkeintä kuitenkin on se, että välillämme on henkinen yhteys. Ymmärrämme toisiamme, molemmat olemme samanlaisia suorittajia ja analysoimme välillä liikaakin asioita. Koetamme molemmat päästä irti näistä kuormittavista tekijöistä ja siitä on syntynyt ihania yhteisiä hetkiä, mahtavaa vertaistukea ja rakas ystävyys.”

Saarisalon “Valehtele, maailma ei tule muuttumaan” -levyn julkistuskeikka kuultiin Radio Helsingin “Uusi Ääni” -livetapahtumassa ja kappaleet ovat saaneet soittoa mm. Yle Radio Suomen ja Radio Helsingin taajuuksilla. Livenä Saarisalon voit nähdä seuraavan kerran 16.9. Tampereella, 30.9. Oulussa ja 20.10 Helsingissä. 

Ota Saarisalo seurantaan Instagramissa>>

Valokuvaaja: Iina Mesiniemi