sika loikoilee tyytyväisenäSen kun laitat kameran päälle, puhelet sille kuulumisesi ja lataat nettiin. Tuonhan nyt osaa tehdä kuka vain. Ja lähinnä lasten puuhaahan tuo näkyy olevankin.”

Näihin ennakkouskomuksiin olen törmännyt toistuvasti. Siksi haluaisinkin haastaa sinut kokeilemaan oman tubevideon tekemistä. Tässä omat kokemukseni siitä, miten asia lähtee käyntiin.

Taso 1: “Täähän menee kätevimmin kännykällä kuvatessa. Laitteeseen saa ladattua ihan hyviä editointiappsukoitakin. Ja oman kanavan saa näköjään pystyyn ihan helposti. Yes!”

Taso 2: “Äh, videot tukkii puhelimen. Miten tää editori oikein toimii? Pakko kattoo tutoriaalia. Pitäsköhän hankkii ihan kamera? Sillä sais zoomattua ehkä jotain valkovuokkoakin paremmin. Ja olishan se kuvan laatu ihan eri. Miks tää mun tili julkaisee kaikki videot nyt automaattisesti myös johonkin Google+ -palveluun? Miten mä saisin lisää seuraajia? Mikä vois olla se mun oma juttu?”

Taso 3: “Hitsi mun videoiden ääni on epätasainen! Ärsyttää toi tuulen puhina. Pitäskö nyt sijoittaa kunnon mikrofoniin vai saisko tuon jollain paremmalla editointisoftalla muokattua kuntoon? Ja hei, avainsanat, kuvaustekstit ja videoiden otsikot pitää kattoo kohdalleen, että löydyn jatkossa paremmin tubesta.” Pitäskö tätä analytiikkaakin käydä vähän läpi, että sais kehitysideoita?

Taso 4: “Kannattaisko mun verkostoitua toisten tubettajien kanssa ja sitä kautta löytää uusia seuraajia? Miten toi mainosten päälle laitto menee ja tienaako sillä jotain? Miten noita toisiin videoita linkkaavia kortteja tehdään? Onks pakko joka videon lopussa hokee, että “kiitos kun katsoit ja pistähän peukkua?” Eiks ihmiset muuten sitä tee? Äh, täytyy tehdä videosta ton pitkän version lisäksi pikku teaser-klippi, jota jaan Facebookissa, kun FB antaa suorille Youtube-linkkauksille niin vähän näkyvyyttä. Kilpailijoita kun keskenään ovat. Mitä muita somekanavia mun kannattais käyttää?

Taso 5: “Okei, nyt mun pitäs saada mun sarjoille omat Thumbnail-kuvat ja muutenkin heittää lisää grafiikkaa kehiin. Final Cut Pro vai Adobe Premiere Pro? Ja pitäskö Photariakin ottaa haltuun? Pitäskö säästää mäkkiin, että tää menis vähän enemmän pro-levelille? Pitäs myös aikatauluttaa kanavan julkaisuajat ja pysyä niissä! Mistä saa musapätkiä videoihin ilman että tulee ongelmia Youtuben tekijänoikeusjuttujen kanssa?

Taso 6: “Mun pitää alkaa tekeen videoihin tekstitykset, jotta ne saavat huomiota FB:ssa ilman äänten päälle laittoakin. Pitäskö tää tekstittää englanniksikin? Olisko syytä hankkia sellainen kuvausvalo? Tehtiin porukalla monikamerakuvaus yhteisvideoon. Mitenköhän sellainen editoidaan? Mikä ääniraidoista on paras? Miten mä saan näiden eri kameralla otettujen pätkien äänet ja värit keskenään synkkaan?

Tässä siis alkeet. Tervetuloa helpon harrastuksen pariin!