Käyn silloin tällöin neuvomassa, miten LinkedIn-palvelua voi käyttää verkostoitumiseen ja oman asiantuntijaprofiilin kehittämiseen. Yksi koulutuksissa yleisimmin kysytyistä kysymyksistä on ”Mitä pitää tehdä, kun siellä tulee kaveripyyntöjä tyypeiltä joita en tunne ollenkaan?” Tässäpä konkreettiset toimintaohjeet.

Jokainen voi itse määritellä, miten ja mihin tarkoituksiin LinkedIniä käyttää. LinkedInissä on paljon ns. avoimia verkostoitujia, joiden ajatuksena on ”enemmän on enemmän”. Eli tavoitellaan isoa joukkoa henkilöitä omaan verkostoon. Ajatuksena ehkä se, että kun seuraajia on paljon, omat postaukset voivat saada enemmän painoarvoa, eikä koskaan tiedä, kuka mitäkin osaa ja kenetkin tuntee. Joskus aivomen verkostoitujan profiilissa mainitaan LION=LinkedIn open networker, mutta ei aina. Ennen kuin vastaat kutsuun mitään, mieti mitkä ovat omat tavoitteesi. Haluatko verkostoitua vain tuntemiesi henkilöiden kanssa? Vai etsitkö kenties LinkedInin kautta osaajia asioihin, joissa tarvitset apua? Vai oletko kiinnostunut yleisesti ottaen verkoston kasvattamisesta?

Itse olen ottanut linjaksi sen, etttä lähetän kutsuja vain henkilöille, joiden kanssa olen joko aidosti tavannut, työskennellyt yhdessä tai vaihtanut ajatuksia vaikkapa somessa. Jos saan kutsun tuntemattomalta henkilöltä, vastaan tällaisella viestillä (viesti mallina tässä englanniksi, koska usein yhteydenotot itselleni ainakin tulevat ulkomailta):

”Hi xx!

Thank you for your LinkedIn invitation. The connections I have in LinkedIn are mostly persons that I have closely co-operated with in real life. I’m connected also to some persons that I haven’t met but feel connected to because of sharing ideas in some social media groups.

I see we share some contacts (xx and xx), but other than that I’m not sure how we are connected. So it would be interesting to hear your thoughts behind your invitation and if there are some themes you are especially interested in to talk more about with me. Nice to meet you!

Best Regards,

Heli”

Jos henkilö perustelee yhteydenoton ajatuksella ja vuorovaikutus jatkuu esimerkiksi postausten kommentointeina tai muutoin, olen saattanut hyväksyä kutsun myöhemmin. Mutta…hämmentävän moni jättää viestiini kokonaan vastaamatta tai vastaus on sellainen, että verkostoituminen jää tekemättä. Tässä viimeisen vuoden ajalta muutamia vastauksia ja niiden herättämiä ensireaktioita minussa:

”Koska olen avoin verkostoituja”
Ok, what’s in there for me?

”Koska olemme molemmat LinkedInissä”
Oh, really?

”Koska haluan tavata vaikuttajia.”
Eli myyt jotain?

”Hups, kutsu lähti vahingossa massapostina kaikille sähköpostistani löytyville osoitteille”
Hups, tekevälle sattuu. Ei haittaa 🙂

”Olen joskus tehnyt koulussa esitelmän yrityksestä, jossa työskentelet”
Ja lähetit kutsun kaikille firmassa työskenteleville? Wow, impressing!

”Olen opiskellut aikanaan entisen esimiehesi kanssa.”
Ja tämä liittyy minuun miten?

Anteeksi, että olen ajatuksiltani hieman jähmeä. Ehkä mä vielä opin.