Onko sulla unelmaa? Itselläni on ollut elämän eri vaiheissa erilaisia tavoitteita, haaveita ja unelmia. Mutta on ollut myös sellaisia hetkiä, kun ei oikein tiedä mitä haluaa. Nyt haluan haastaa sut tavoittelemaan omaa unelmaasi samalla kun kerron miten matkaan kohti omaani. 

On ok, että unelmat muuttuvat. Tässä ote lapsuuden päiväkirjastani.

18-vuotiaana lukion jälkeen en tiennyt yhtään vielä, mikä musta voisi tulla isona. Pidin pari välivuotta ja opiskelin ammatin, jota en koskaan kunnolla tehnyt työkseni. Nyt kun peilaan takaisinpäin, niin itseasiassa töitä, joita nyt teen ei lapsuudessani ollut edes olemassa. Ei ollut verkkopalveluita, sosiaalisen median sisällöntuotantoa, digitaalista markkinointia. Eli on ihan ok mennä jotain kiinnostavaa kohti ja siitä taas seuraavaan asiaan. Koskaan ei tiedä mistä itsensä vielä löytää!

Toinen mieleenpainuva tyhjyyden hetki oli 35-vuotiaana. Tajusin seisovani Kiinassa parvekkeella katsomassa auringonlaskua. Olin kahden lapsen äiti, työskentelin viestintäpäällikkönä isossa suomalaisessa yhtiössä ja tajusin, että olin saanut elämääni asioita ja kokemuksia, joita en osannut nuoruudessani edes unelmoida. Ja samalla hetkellä iski ajatus siitä, että minulla ei ollut oikeastaan enempää unelmia. Olin tilassa, jossa odotin jostain innostuksen aiheen tulevan eteeni. Mutta eivät ne uudet unelmat käskemällä löytyneet.

Sen “Mulla ei olemitään unelmia” -tilan sietäminen oli aika vaikeaa.  Ja ehkä siksi, koska unelmat eivät ole mikään itsestäänselvyys, niin sitten kun taas on se hetki, että joku unelma alkaa viriämään, haluan tavoitella sitä askel askeleelta ja jopa jääräpäisesti olla luovuttamatta.

Kysy itseltäsi, mitä unelman saavuttaminen ajatuksissasi tarkoittaa

Nyt pyydän sinua ajattelemaan omaan unelmaasi. Kirjoita se muutamalla lauseella ylös. Tai jos sinulla ei juuri nyt ole unelmaa, niin mieti jotain unelmaa, mikä sulla jossain vaiheessa oli ja kirjoita se paperille. Nyt kysy itseltäsi, miksi tämä on sun unelma? Kysy miksi niin monta kertaa, että pääset kiinni siihen, mitä unelman tavoittelu ja saavuttaminen merkitsee sinulle? Miksi se on merkityksellistä, mitä asioita se ajatuksissasi pitää sisällään?

Otan esimerkiksi oman uuden unelmani, jonka aion toteuttaa: ”Haluan jatkossa olla kaamosaikaan muualla kuin Suomessa”.

Kysymällä ”miksi”, pääsen syvemmälle motiiveihini:

 • Sytyn uusista aluista. Muualle lähteminen tarjoaa mahdollisuuden uudistumiseen, tunteen oman elämän haltuunotosta ja paremmin voimisesta.
 • Valon biologinen vaikutus. Kaamoksen pimeys ei kutsu minua vaan painaa voimattomaksi, tahdottomaksi. Haluan oloni elävämmäksi, terveemäksi.
 • Haluan arkeeni hyvää oloa ja terveyttä tuovia juttuja. Pidän pyöräilystä, uimisesta ja kaupunkiretkistä, mutten pimeästä ja liukkaasta.
 • Olen ansainnut itseeni panostamisen. Olen vuosia pistänyt perheen tarpeet omien tarpeideni edelle.
 • Jos en tee tätä nyt, kadun enemmän kuin jos kokeilen. Toki epäröin ja mietin, miten voin olla niin itsekäs, että jätän perheen kotiin ja häivyn omille retkilleni, mutta olen jo 49-vuotias ja jos en nyt ala toteuttamaan omaa tahtoani niin koskas sitten? Voin samalla läheisilleni näyttää esimerkkiä ja antaa luvan tehdä itselle hyvää tekeviä asioita. Eiköhän tässä ole jo tarpeeksi yritetty elämässä miellyttää ja olla kilttiä.

Aion tänä vuonna jakaa sun kanssa, miten tämän unelman tavoittelu etenee. Konkreettisesti aion ensin kokeilla kolmen viikon etätyöjaksoa jossain valoisammassa maassa. Sitten vuosi vuodelta pidennän tuota jaksoa, jos vain koen mielekkääksi ja mahdolliseksi. Itselleni ideaali olisi lopulta olla marras–tammikuu muualla.

Tilannepäivitys, näin unelman tavoittelu on edennyt

Nämä asiat olen saanut aikaiseksi tammikuussa:

 • hankin muistikirjan, johon kirjaan matkaan liittyviä tehtäviä ja ajatuksia
 • kerroin tavoitteestani työpaikalla ja etätyö on ok työnantajalle
 • työnantaja aloitti A1-todistuksen hakuprosessin
 • kerroin tavoitteestani perheelleni
 • tein alustavan matkabudjetin ja asetin säästötavoitteen
 • suunnittelin musanjulkaisijan kurssin tienatakseni rahaa unelmani saavuttamiseen
 • tienasin vähän rahaa matkakassaan pitämällä indiemusan julkaisukurssin HEO:lla
 • tarkistin passini voimassaolon ja patistin perheen nuoria käymään passikuvassa kaiken varulta (jos vaikka kasaan saisi sen verran, että hekin voisivat vierailla kohteessa)
 • tein Soundbetter-palveluun profiilin pienien lisätienestien toivossa.

Jos haluat jakaa vinkkisi unelman toteuttamiseen tai kertoa omasta unelmastasi, niin kommentoi toki postausta!