Kaipaatko vinkkejä siihen, miten päästä alkuun osaamisesi jakamisessa videoviestinnällä niin, ettei tekemisesi olisi aikaan ja paikkaan sidottua? Videoiden teko tuo asiantuntijalle esiintymistaitoja ja tekstin muuttaminen suuhun sopivaksi pakottaa opettelemaan asioiden kiteyttämistä. Monesti ääneen puhuessa myös omat ajatukset selkeytyvät ja esiin nousee tarpeita tuoda teemoja esiin eri näkökumista kuin tekstiä kirjoittaessa. Ja mikä parasta, video tuo sinut näkyväksi ja tutummaksi ihmisille. Tämä kaikki tekee sinusta asiantuntijana helpommin lähestyttävän. Siksi suosittelen kokeilemaan!

Alkuun pääset ihan vain sillä, että valitset aiheen, josta haluat puhua. Ja kannattaa ajatella koko videon tekoa niin, että ekalla kerralla ei tarvitse vielä saada aikaiseksi mitään julkaistavaa, vaan voi kokeilla ja harjoitella ihan rauhassa. Laita rima aluksi mahdollisimman alas, että pääset alkuun! Kännykkä riittää vallan hyvin kuvaamiseen. Murehdi mikrofoneista ja valaistuksista sitten kun itse asiasisältö ja kameran edessä oleminen alkaa tuntumaan luontevalta. Älä edes pyri täydellisyyteen siinä miltä näytät ja kuulostat. Inhimillisyys kun on paljon kiinnostavampaa ja uskottavampaa kuin pönöttävä jäykistely.

Lähde liikkeelle sisällön tekemisessä mieluiten siitä, että kirjoitat paperille muistiin tärkeimmät avainsanat tai lauseet, jotka haluat muistaa videoosi sisällyttää. Älä kuitenkaan kirjoita liuskakaupalla suoraan paperista luettavaksi tekstiä vaan kuvaa mielummin vaikka lause kerrallaan ja mutustele tekstiä niin, että se oikeasti tuntuu sopivan suuhusi. Videoklippien editointi onnistuu helposti kännykällä, tässä yksi ohjevideo aiheesta iPhonen käyttäjille (muutkin editointiohjelmat toimivat vastaavalla logiikalla):

Ei ole olemassa mitään yhtä oikeaa pituutta videolle. Video on niin pitkä kuin asiasi. Yksi asia yhdelle videolle riittää. Selkeä aiheessa pysyminen helpottaa myös videon otsikointia, kuvaustekstin tekoa ja tätä kautta hakukonelöydettävyyttä. Sitten kun siis niitä videoita päädyt julkaisemaan. Innolla odotan näkeväni persoonallista asiantuntijasisältöä!

PS. Jos mietit miksi kirjoitan tästä aiheesta enkä itse kerro videolla, jos kerta video on niin hyvä, niin tässä sama videon muodossa, olkaapa hyvä!